Ministrul Sanatatii: Masura Urgenta de Ultima Ora Anuntata pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Masura Urgenta Ultima Ora Anuntata Milioane Romani

Ministrul Sanatatii anunta o extrem de importanta hotarare care a fost luata pentru romanii din toata tara, si care este comunicata in mod oficial acum, iar asta pentru ca ministerul sau are nevoie de bani suplimentari pentru a cumpara toate vaccinurile incluse in Calendarul National de Vaccinare si nu numai.

Ministrul Sanatatii spune ca inclusiv pentru indeplinirea obiectivelor strategice prevazute in Strategia Nationala de Vaccinare impotriva COVID-19 este nevoie de bani, iar acestia ar urma sa fie luati din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei in lunile urmatoare astfel incat toate aceste obligatii sa fie achitate.

“În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 964 din 31 martie 2022 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, în cadrul Programului Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății are obligația de a achiziționa toate vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, precum și a vaccinurilor care se administrează grupelor de risc.

Pentru punerea în aplicare a obiectivelor strategice prevăzute în cadrul Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin H.G. nr. 1031/2020 și având în vedere atribuțiile și responsabilitățile Ministerului Sănătății de a asigura achiziționarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru realizarea campaniei de vaccinare a poluației, în perioada 2020 -2022 au fost incheiate de catre Comisia Europeană acorduri -cadru de furnizare a acestor vaccinuri în numele și pentru statele membre ale Uniunii Europene cu producătorii de vaccinuri.

România s-a alăturat ca Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva COVID-19. În vederea asigurării accesului la un număr suficient de vaccinuri sigure și eficiente, strategia Comisiei Europene a fost de constituire a unui portofoliu de vaccinuri bazat pe tehnologii diverse, portofoliu care a început să fie negociat încă dinainte ca orice vaccin să fie autorizat.

Comisia Europeană a negociat cu companiile și a încheiat Acorduri Prealabile de Achiziție (APA) în numele Statelor Membre. Pentru a se asigura o distribuție echitabilă de vaccinuri în rândul Statelor Membre, strategia a fost de a încheia aceste APA ținând cont de procentul de distribuție al populației fiecărui Stat Membru din UE.

Astfel, România a intrat în aceste contracte PRO-RATA (cheia de alocare populațională), putând accesa cca.4.3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin. Contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva COVID-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul roman.”