Ministrul Sanatatii: Confirmarea de Ultima Ora a unor Noi Masuri Importante

Ministrul Sanatatii Confirmarea Ultima Ora Noi Masuri Importante

Ministrul Sanatatii a semnat punerea in aplicare a unor noi masuri foarte importante pentru romanii din intreaga tara, acestea fiind gandite in mod special pentru cei care au nevoie de dializa in aceasta perioada intr-un spital care le poate oferi asistenta medicala necesara, dar in anumite conditii in functie de situatia pandemica.

Ministrul Sanatatii explica mai jos, conform ordinului 1.334 din 11 mai 2022, situatia in care spitalele pot cere modificarea structurii lor, inclusiv alocarea unui numar mai mic de paturi pentru pacientii cu dializa daca se afla intr-o perioada cu multe infectari generate de Coronavirus, care necesita spitalizare, si ocupa o parte dintre paturile disponibile in mod normal.

“Conducerea unităților sanitare solicită DSP avizarea modificării structurii unităților sanitare doar în condițiile prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin, cu respectarea prevederilor art. XX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum și pentru interpretarea, modificarea și completarea unor acte normative.

Conducerea unităților sanitare cuprinse în anexa nr. 2 poate solicita DSP avizarea unui număr mai mic de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, comparativ cu numărul maxim de paturi care a fost avizat pentru același scop, în funcție de criteriile și conform anexei nr. 3 – Condiții pentru scăderea numărului de paturi avizate pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID19 și modificarea structurii unităților sanitare în condițiile pandemiei de COVID-19.

Scăderea numărului de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19 trebuie să fie însoțită de o creștere corespunzătoare a numărului de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienții care nu sunt confirmați cu COVID-19, cu încadrarea în numărul de paturi prevăzute în structura organizatorică a spitalului.

 Conducerea unităților sanitare cuprinse în anexa nr. 2 transmite DSP un plan de reziliență a spitalului față de recrudescența COVID-19, asumat de manager și care va conține cel puțin următoarele informații: a) ordinea și modalitatea în care spitalul va atinge numărul maxim de paturi necesare pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, în funcție de evoluția epidemiologică.

Propuneri privind necesarul de materiale de protecție și materiale sanitare, de medicamente, dispozitive medicale și aparate medicale pentru asigurarea gestionării episodului de recrudescență a COVID-19. Propuneri privind necesarul de personal medical și modalitățile de asigurare a acestuia pentru gestionarea episodului de recrudescență a COVID-19.”