Ministrul Apararii: Masurile de Ultima Ora Hotarate in Europa din Cauza Razboiului

Ministrul Apararii, Vasile Dincu, ii informeaza pe toti romanii despre masurile de ultima ora care au fost discutate la Bruxelles pentru toata EUropa in contextul razboiului din Ucraina, dar mai ales pentru tarile care se afla in flancul estic, mai aproape de conflictul care pare departe de final, inca.

Minsitrul Apararii vorbeste mai jos despre masurile care au fost discutate pentru modificari legislative la nivel european pentru ca achizitiile de tehnica militara sa poata fi facute mult mai rapid, fara la fel de multa birocratie, si eventual cu anumite stimulente financiare oferite anumitor tari.

„S-a vorbit foarte mult si despre stimulente financiare, sper sa se ia in aceasta perioada hotarari importante la Bruxelles privind posibilitatea de achizitii rapide, schimbarea cadrului legislativ european pentru a sprijini achizitiile rapide pentru tarile care se afla in zona imediat proxima a Rusiei, care sunt in pericol.

S-a vorbit despre prioritatea care trebuie data tarilor care se afla in zona unui posibil atac al Federatiei Ruse. Sigur ca ne aparam in aceasta zona prin faptul ca sprijinim Ucraina. Dupa Ramstein, de exemplu, dupa acea intalnire importanta pentru cea de-a doua faza a razboiului au evidentiat faptul ca este nevoie de colaborare si coordonare.

S-a creat un comitet de coordonare logistica pentru sprijinul Ucrainei. Aici s-au facut pasi foarte importanti. Deasemenea regandirea intregului sistem in ceea ce priveste strategiile de sprijin ale Ucrainei pentru viitor, inclusiv discutiile legate de viitoarea reconstructie a Ucrainei inseamna tot masuri pentru asigurarea securitatii acestui flanc estic, inclusiv la Marea Neagra.

Un lucru foarte important pe care l-am discutat si la Comitetul pentru Afaceri Externe, care a avut loc marti la Bruxelles cu ministrii omologi a fost de a crea noi variante de comunicare intre tari, de colaborare, si de productie comuna. S-a infiintat un hub de inovare care va fi finantat in viitor, si care va pune accent pe aceasta inzestrare rapida, si pe colaborare continua in industria de armament.

Toate aceste actiuni sunt actiuni la care Romania participa, si care au ca scop intarirea flancului estic, intarirea inzestrarii noastre, si mai ales chestiuni care tin de urgenta inzestrarii. Speram ca in viitor vom avea din partea Uniunii Europene proceduri mai simple si stimulente financiare pentru a putea depasi faza in care multe dintre achizitiile necesare urgent intarzie ani de zile.”