Adrian Marinescu: Mesaj cu Avertizarea de Ultim Moment privind Pandemia in Romania

Adrian Marinescu le aduce in atentie tuturor romanilor faptul ca ar trebui sa fie extrem de atenti la ceea ce se intampla in momentul de fata in pandemia de Coronavirus, si ca ar trebui sa se gandeasca serios la a face doza 4 de vaccin, chiar daca nu se afla printre persoanele pentru care ea este recomandata.

Adrian Marinescu spune ca vaccinare anu este doar despre protejarea lor, ci si despre protejarea persoanelor vulnerabile din jurul lor, mai ales ca pandemia inca nu s-a terminat, deci trebuie sa avem in continuare in vedere optiunea de a face doza 4 de vaccin, ea fiind oferita chiar de acum.

„Eu personal optez (n. red. pentru a face doza 4 de vaccin) si o sa va spun de ce, pentru ca vorbind despre boli infectioase, si despre un risc real de infectare, oricate masuri mi-as lua, vreau sa am o protectie in plus. Nu inseamna ca la mine este o recomandare ferma, dar trebuie sa il fac, pentru ca sunt medic, sunt medic infectionist, si voi trata pacienti cu Coronavirus pentru o buna perioada de timp.

Pandemia nu s-a terminat, dar hai sa presupunem ca s-ar termina pandemia peste o saptamana, si am avea cazuri izolate, va intreb, daca cineva din familia dumneavoastra, o persoana care e cu factori de risc, este dintre acei putini care face infectie si ajunge in terapie intensiva, va intereseaza protectia in raport cu ea.

Raspunsul pentru mine este clar, vreau sa ii protejez pe cei putini care fac forme severe. In situatia in care ei nu sunt persoane vulnerabile (n. red. intrebat daca persoanele cu 2/3 doze ar trebui sa faca doza 4), daca daca sunt persoane care au afectiuni cronice severe, sunt persoane in varsta, chiar daca au 3 doze, e un plus de protectie.

Exact cum spuneam mai devreme. Daca nu au acesti factori de risc, daca au mai trecut prin boala, atunci sigur ca nu este o obligativitate, nu este o indicatie foarte clara, ramane strict la propria lor alegere. De la inceputul anului 2022, plecand de la varianta Omicron vorbim despre convietuire.

DIn momentul in care am inceput aceasta convietuire, din punctul meu de vedere, nu mai discutam despre valurile anterioare, cu presiune importanta pe sectiile ATI ale spitalelor. Daca vom avea o crestere la un moment dat, asta nu inseamna ca vom avea probleme deosebite, pentru ca in general vor fi infectii usoare.”