Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Situatia INGRIJORATOARE si Anuntul pentru Romani

Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre situatia ingrijoratoare care a provocat foarte multa ingrijorare in randul multor romani, astfel ca oficialul le spune romanilor ca inca nu a fost inregistrat vreun caz de variola maimutei in Romania.

Ministrul Sanatatii spune ca in cazul de la Radauti este vorba despre o comunicare incorecta, si ca acea persoana are varicela, nu variola maimutei, astfel ca in tara noastra inca nu s-au inregistrat cazuri, dar si ca rata de reproducere este oricum foarte mica.

“Nu, nu avem niciun caz, nici macar nu a fost vorba de mai multe cazuri. O comunicare a unui medic infectionist pe Facebook a fost sursa acestei ingrijorari. Era vorba despre o pacienta in varsta de 43 de ani cu o boala eruptiva. Am discutat personal cu sefa sectiei de boli infectioase din Radauti, cu Directia de Sanatate Publica Suceava.

E vorba despre o pacienta care a facut o forma de varicela. Sigur, fiind vorba despre o persoana adulta, este vorba despre o forma mai serioasa din punct de vedere al manifestarilor clinice, are si o pneumonie. Pacienta a venit in contact cu copii din familie care aveau aceasta boala, si a facut si ea o infectie cu virusul varicelic.

Nu exista niciun motiv de suspiciune la aceasta persoana pentru ca nu a fost in legatira cu nicio persoana care sa fi prezentat o simptomatologie specifica variolei maimutei, pe de o parte, si pe de alta parte nu a calatorit, sau nu a venit in contact cu persoane care sa fi calatorit in Africa, care este continentul sursa al acestei infectii acum.

Nici vorba de pandemie, este exclus asa ceva. Rata de reproducere a acestei infectii este mult sub 1, este 0.3. Stiti bine ca pentru infectia cu Coronavirus am plecat de la 3 si am ajuns pe la 10, sau peste, rata de reproducere. Riscul de infectie este mic, si nu se poate lua decat prin contact direct, prelungit, cu o persoana infectata.

Cele 90 de cazuri inregisterate in Europa au fost oarecum grupate in majoritatea lor, astfel incat se poate stabilicalea de transmitere a lor in cadrul acelor grupuri. Sigur, lucru care inca nu a fost stabilit are legatura cu cazurile initiale, de unde au venit, nu exista o documentare a lor, dar mai multe tari din UE, inclusiv Marea Britanie, inregistreaza cauri de imbolnavire la persoane care vin din Africa.”