Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Toti Romanii Vizati de o Informare de Interes National

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Toti Romanii Vizati Informare Interes National

Ministrul Sanatatii continua sa ii informeze pe milioanele de romani din toata tara in legatura cu o problema serioasa care genereaza ingrijorare in randul foarte multor persoane, iar asta pentru ca variola maimutei a speriat destul de multa lume din Romania, si nu numai.

Ministrul Sanatatii ne transmite ca in Romania deocamdata nu exista infectari, dar si ca exista vaccinuri care pot fi folosite in cazul in care o persoana este infectata, iar cei apropiat au nevoie de protectie, mai multe detalii fiind disponibile mai jos.

“Nu avem vreun caz confirmat, nu a fost in niciun moment nici vreo suspiciune, a fost la Radauti pur si simplu vorba doar despre un caz banal de varicela la o doamna care avea doi copii infectati, si in mod absolut normal s-a infectat si ea, probabil ca nu avea imunitate, nu trecuse prin boala, a facut o forma de varicela, ceva mai serioasa, pentru ca adultii asa fac varicela.

Dimineata era intr-o srare ok, iar la Radauti cred ca a fost mai mult legat de insistenta medicului de a preciza ca avem o astfel de problema, insa ulterior s-a dovedit ca nu este vorba despre asa ceva. Am citit si eu un articol din ziarul local (n. red. referitor la internarea acelui medic la Socola dupa agresarea unor paciente si o plimbare cu un tractor prin curtea spitalului), probabil ca acolo a fost o problema mai delicata, ca sa spun asa, si se pare ca asa s-a intamplat.

Variola maimutei nu a pus pana acum o problema deosebita pentru ca existau cazuri sporadice in Africa, prin contactul cu animale infectate, sau consumul de carne de la astfel de animale, iar cazurile care erau inregistrate in Europa, sau in alte continente, erau cazuri de import, adica persoane infectate in Africa.

Nu e vorba de izolare pur si simplu. Este vorba despre persoanele care sunt simptomatice, si la care se exclud alte cauze de boala care ar putea sa aiba un tablou clinic asemanator, si sunt confirmate prin teste de laborator, atunci sigur ca poti sa iei masuri.

Persoanele care sunt in contact apropiat cu o persoana infectata pot fi vaccinate, si acolo se poate astepta o perioada de pana la 21 de zile, astfel incat sa treaca perioada de incubatie. Exista doua tipuri de vaccin, unul clasic impotriva variolei, neadministrat din 1989 dupa eradicarea bolii, sau un vaccin specific neautorizat decat in SUA.”