Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultima Ora Aprobate Oficial pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Masurile Ultima Ora Aprobate Oficial Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a semnat in mod oficial o decizie de ultima ora cu o serie de masuri extrem de importante care se aplica in toata Romania pentru milioane de oameni, ele avand in centru modul in care sunt raportate datele romanilor confirmati ca infectati cu Coronavirus la medicii de familie.

Ministrul Sanatatii a semnat ordinul 1.395 din 13.05.2022 pentru implementarea masurilor de mai jos, ele urmand a fi puse in aplicare de catre STS in platforma Corona Forms, iar medicii de familie ar urma sa poata face tot ceea ce este listat mai jos in cadrul ordinului.

“Fișa de monitorizare cuprinde câmpuri de date cu privire la identificarea pacientului, date privind starea de sănătate a acestuia, date privind sesiunea de monitorizare, precum și date de identificare ale medicului, conform prevederilor anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de către Institutul Național de Sănătate Publică, de către unitățile sanitare, precum și de către serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

Posibilitatea medicului de familie, inclusiv a celui cu care acesta are încheiată convenție de înlocuire/convenție de reciprocitate ca, din aplicația informatică „Corona-forms“, să poată vizualiza fișele de monitorizare a pacienților înscriși pe lista acestuia. Posibilitatea corectării/modificării de către medicii de familie a datelor din fișele de monitorizare, până la finalizarea lunii calendaristice în care s-au închis fișele de monitorizare.

Posibilitatea medicilor care își desfășoară activitatea în centrele de detenție aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne sau a Administrației Naționale a Penitenciarelor, după caz, de a monitoriza pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 care se află în stare de reținere/arest preventiv sau detenție, pe baza informațiilor puse la dispoziție conform art. 3 alin. (1) lit.

Posibilitatea exportării datelor și informațiilor cu privire la activitatea de monitorizare efectuată de către medicii de familie, în vederea decontării acesteia de către casele de asigurări de sănătate.

Posibilitatea auditării aplicației informatice „Corona-forms“ cu privire la activitatea utilizatorilor în ceea ce privește fișele de monitorizare, precum și posibilitatea jurnalizării activității utilizatorilor în aplicația informatică. Implementarea unor măsuri pentru limitarea unor eventuale fraude cu privire la activitatea de monitorizare a pacienților. Implementarea de servicii de securitate cibernetică asociate.”