Sorin Cîmpeanu: Planul Oficial cu Schimbari de Ultim Moment in Toate Scolile

Sorin Cîmpeanu Planul Oficial Schimbari Ultim Moment Toate Scolile

Sorin Cîmpeanu detaliaza planul cu schimbarile importante care vor fi facute in toate scolile din Romania, iar asta pentru ca autoritatile vor sa faca modificari profunde foarte importante pentru binele elevilor, iar de la inrastructura si pana la discipline, multe se vor schimba in toate scolile.

Sorin Cîmpeanu explica mai jos si ce fel de bani vor fi alocati scolilor din toata Romania pentru ca aceste modificari sa fie implementate pentru toata tara, banii fiind alocati de catre Guvern, dar si prin PNRR inclusiv pentru reducerea abandonului scolar, una dintre problemele majore din Romania.

“Educatia are nevoie de multe lucruri. Problemele cronice au fost amplificate de criza sanitara. Am ajuns, in opinia mea, la un minim. Asta este partea proasta. Partea buna este ca avem o serie de oportunitati majore. Avem proiectul Romania Educata, care a beneficiat de o dezbare publica extinsa.

In foarte scurt timp, legile educatiei vor fi publicate in consultare publica. Alaturi de legislatia primara, am inventariat peste 100 de acte normative subsecvente care vor trebui elaborate in perioada imediat urmatoare in asa fel incat in acest an, si in prima parte a anului 2023 sa putem regla arhitectura de sistem, sa putem regla inceputul anului scolar urmator, septembrie 2023.

Lista disciplinelor, matematica, limba romana, om si societate, istoria si geografia Romaniei si a Europei, economie, logica, etc, ar trebui sa aiba in completare o disciplina modulara numita Educatie pentru viata, in care copiii sa poata invata si educatie juridica, si educatie financiara, pentru mediu, pentru sanatate, toate aceste lucruri care sunt utile.

Cadrele didactice trebuie sa fie pregatite pentru aceasta schimbare, profesorul nu mai este, cu tot respectul pentru trecutul glorios, nu mai este “domnul Trandafir”, el este si un facilitator de invatare, el este omul care trebuie sa isi indrepte elevul catre acele surse disponibile pe internet care sunt cele corecte, credibile, si cele mai eficiente pentru ca acei copii sa dobandeasca competenele necesare.

Trebuie sa rezolvam problema abandonului scolar, am selectat in prima runda 1.415 proiecte. Finantarea este de 1 miliard de LEI doar pentru aceste in prima runda. Fiecare scoala va avea un buget de pana la 200.000 de euro pentru prima oara posibil a fi cheltuit intr-o maniera integrata, adica nu numai pentru ore remediale, dar se pot achizitiona echipamente, se pot deconta tabere sau excursii.”

a