Adrian Marinescu: Vestile Bune de Ultima Ora pentru Milioane de Romani

Adrian Marinescu transmite o serie de vesti extrem de bune pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta in conditiile in care exista foarte multa ingrijorare in randul multor romani in momentul de fata privind variola maimutei, dar nu ar trebui sa fie absolut deloc, conform doctorului.

Adrian Marinescu spune ca variola maimultei n-ar trebui sa reprezinte o ingrijorare pentru romani pentru ca transmisibilitatea este extrem de redusa, si nu exista sanse sa se transforme totul intr-o pandemie similara celei de Coronavirus, la nivel global fiind acum doar 100 de cazuri inregistrate.

“Virusul a ajuns inca de foarte multa vreme, din 1958 se vorbeste de variola maimutei, iar in 1970 a fost primul caz la om, deci nu e nimic nou. Transmiterea de la maimulta la om e din 1970. Exista doua tulpini, una din Africa de Vest, cu forme usoare, care are mortalitate de sub 1%, si mai e o varianta in Congo ceva mai agresiva, cu un procent de mortalitate mai mare, spre 10%.

Nu avem varianta din Congo in momentul de fata. Cred ca nu este niciun motiv de ingrijorare. Acum sunt mai putin de 100 de cazuri in toata lumea. A fost un contact clar si prelungit cu maimuta, si e posibil sa se fi transmis printr-o zgarietura. Transmiterea de la om la om se face tot prin contact apropiat si prelungit.

Din cele 100 de cazuri, nu toti au fost in Africa, sunt si persoane care au venit in contact cu cei care au fost in Africa, deci se transmite de la om, la om. Variola maimulte inseamna mai multe mii de cazuri din 1970 incoace, deci nu e nimic nou. Ce e intr-adevar nou este ca sunt in afara continentului African mai multe cazuri.

Eu cred ca in momentul in care esti foarte atenti la o anumita situatie, pui si diagnostic la mai multe cazuri. In cazul variolei acesteia sunt foarte multe forme usoare. Exista probabilitatea ca virusul sa sufere modificari, dar daca probabilitatea e mica, trebuie sa te gandesti ce se intampal in mod normal.

Acum nu putem trage concluzia ca daca ai cateva cazuri intr-o tara, exista posibilitatea ca virusul sa se schimbe. Fara discutie nu se va repeta scenariul cu Coronavirus. Vorbim despre un virus vechi, nu unul nou, nu exista focare, ci cazuri izolate, nu va fi vreo pandemie cu acest virus.”