Ministrul Investitiilor: Decizia Oficiala de Ultim Moment Anuntata pentru Romania

Ministrul Investitiilor Decizia Oficiala Ultim Moment Anuntata Romania

Ministrul Investitiilor a anuntat in mod oficial astazi o decizie extrem de importanta pentru toata Romania, una care vine ca o veste extrem de buna pentru milioane dintre romani, iar asta pentru ca Guvernul va trimite prima cerere de plata pentru PNRR catre Comisia Europeana pana in data de 31 mai.

Ministrul Investitiilor vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceasta decizie, dar si despre suma de 3 miliarde de euro care este ceruta de catre Romania, si care cel mai probabil va veni, avand in vedere ca ar fi fost indeplinite cerintele pentru ca banii sa fie trimisi de catre institutia europeana.

“Într-adevăr, Guvernul României a aprobat astăzi ultimul document necesar pentru ca cererea de plată numărul 1, cu termen 31 mai 2022, să fie transmisă la Comisia Europeană. Așa cum se cunoaște, cererea de plată numărul 1 are o valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru aceasta România trebuie să îndeplinească trei condiții majore.

O primă condiție este cea referitoare la aranjamentele operaționale, document care a fost semnat în cursul zilei de ieri de către Comisia Europeană, așa încât condiția aceasta referitoare la aranjamentele operaționale a fost îndeplinită. Aceste mecanisme din aranjamentele operaționale definesc mecanismele de control și de verificare, pe care le avem la nivelul fiecărui jalon din Planul Naţional de Redresare și Reziliență.

A doua condiție este cea referitoare la cele 21 de jaloane pe care le aveam de îndeplinit până la sfârșitul anului 2021. Astăzi, ele sunt încărcate toate în sistemul electronic Phoenix al Comisiei Europene. Şi mai avem cea de a treia condiție cu privire la auditul mecanismului Planului Național de Redresare și Reziliență, raport de audit care, ca urmare a deciziei aprobate de astăzi, urmează să fie finalizat până la depunerea cererii de plată numărul 1.

Așadar, România respectă termenul de depunere pentru cererea de plată, respectiv 31 mai 2022. În ceea ce privește decizia de astăzi, foarte pe scurt: a fost reglementat mecanismul de nereguli, corupție și fraudă care poate să apară în cadrul operațiunilor și, respectiv, proiectelor ce urmează să se deruleze în Planul Naţional de Redresare și Reziliență.

Foarte important de reținut pentru beneficiarii Planului Național de Redresare și Reziliență că nu vom mai avea corecții financiare, ca și în situația politicii de coeziune, iar în ceea ce privește neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislației naționale și vor fi stabilite amenzi sau alte sancțiuni, care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ național.”