Ministrul Sanatatii: Hotararile de Ultima Ora cu Schimbari Foarte Importante in Romania

Ministrul Sanatatii Hotararile Ultima Ora Schimbari Foarte Importante Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de hotarari foarte importante care au fost adoptate de catre Guvernul Romaniei, si care aduc schimbari pentru tara noastra, mai exact vorbim despre sporuri pentru personalul din sanatate, dar si interconectarea cu institutiile internationale privind donarea de celule stem.

Ministrul Sanatatii a adoptat aceste hotarari foarte importante pentru binele romanilor, iar asta deoarece ambele vor avea un impact asupra calitatii actului de sanatate din Romania, dar desigur ca e nevoie de timp si rabdare pentru ca aceste modificari sa fie resimtite in tara noastra, deci nu vor fi vizibile imediat.

“La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020.

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022.

Actul normativ aprobă suma de 8.823 euro pentru plata cotizaţiilor şi a taxei din acest an, în vederea interconectării Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate.”