Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Decizia Oficiala Luata de Urgenta in Romania

Ministrul Sanatatii confirma luarea unei decizii importante pentru Romania, ea fiind impusa pentru autoritatile din tara noastra in momentul de fata din cauza faptului ca inca mai continua sa apara cazuri noi de variola maimutei in diverse tari de pe glob, asa ca vor fi cumparate vaccinuri de autoritati.

Ministrul Sanatatii spune ca este vorba despre o cantitate mica, de sute, sau poate chiar peste 1.000, de vaccinuri care vor fi folosite doar in cazul persoanelor apropiate celor care sunt depistate in Romania, fara a se face vreo campanie de vaccinare in toata tara.

“Noi am intrat intr-o discutie la nivelul Uniunii Europene, avem un mecanism, avem o institutie practic, se numeste HERA, privind posibilitatea procurarii unei anumite cantitati de vaccin, nu pentru o vaccinare in masa in niciun caz, nu trebuie sa speriem lumea, dar daca cumva doamne fereste apare un asemenea caz in Romania, sa existe posibilitatea vaccinarii contactilor acelei persoane.

Mai ales ca boala se transmite, asa cum precizam, printr-un contact direct, prelungit, care favorizeaza transmiterea acestei boli. Ea nu se face chiar atat de usor, este nevoie de un contact direct prelungit, nu se transmite in niciun caz in mod similar cu infectia noului Coronavirus, acolo rata de reproducere stiti ca era cu mult peste 1, si mai mare cand a aparut tulpina Omicron.

In cazul variolei maimutei, rata de transmitere este mult sub 1, este in jur de 0.3, si exista masuri de prevenire, de evitare, a unui contact apropiat cu persoane care prezinta simptomatologia unei boli eruptive, febrile, care are o cauza neprecizata. Cazul de la Radauti are o cauza precizata, o femeie care are o forma de varicela, insa o forma serioasa.

Exista doua tipuri de vaccin disponibile, nu sunt inregistrate in Europa, sunt inregistrate in SUA. Unul specific pentru infectia cu virusul variolei maimutelor, care a fost aprobat in 2015, si inca unul pentru vaccinul variolic clasic, care previne intr-o buna masura aceasta infectie.

Vom vorbi cu colegii, si va exista institutia HERA care nu face altceva decat sa centralizeze eforturile de control ale unor amenintari la adresa sanatatii publice la nivelul Uniunii Europene, si vom discuta sa vedem daca si noi vom putea beneficia de o cantitate, nu foarte mare, cateva sute de doze, maxim 1.000 de doze de vaccin care sa poata sa fie utilizat in conditiile in care si in Romania ar exista vreun caz.”