Ministrul Apararii: Informare de Ultima Ora, Pericolul care Exista in Marea Neagra

Ministrul Apararii vorbeste despre pericolul care exista in momentul de fata in Marea Neagra din cauza razboiului din Ucraina, iar asta din cauza minelor care s-au desprins din zona de tarm a Ucrainei si plutesc in deriva prin Marea Neagra, vasta majoritate in apele teritoriale ale vecinilor, altele in apele internationale.

Ministrul Apararii vorbeste deasemenea si despre o alta problema majora, pentru ca in ultimele 3 luni de zile zona maritima din jurul tarii noastre a fost impanzita de catre nave rusesti care au blocat inclusiv traficul comercial international in zona.

“S-au desprins la un moment dat niste mine, unele poate ca sunt in deriva pe suprafata Marii Negre, dar este vorba pana la urma despre deminarea intregilor maluri ale Marii Negre, a tuturor zonelor care au fost minate. Va dati seama ca s-au desprins doar cateva, s-au desprins poate doar 5%, dar restul sunt acolo, si sunt si mai greu de deminat, pentru ca trebuie operatiuni speciale.

Va dati seama ca alea sunt puse intr-un sistem de securitate, si trebuie sa revezi, sa intuiesti acel sistem, si apoi sa incepi deminarea sistematica. Aici este vorba despre oameni multi. Cand este vorba despre cele care plutesc, este una singura care plutste, este mult mai simplu sa o deminezi, dar cand este vorba despre un sistem acolo, va fi nevoie probabil de multe interventii.

In acest moment moment noi nu putem in alte ape, pentru ca suntem tara NATO, avem armata integrata in NATO, si in momentul acesta putem sa facem doar in apele noastre, sau in apele internationala, daca e sa facem ceva impreuna, dar nu putem intr-un teatru de operatii, acum este teatru de razboi, ar insemna intreventie, iar NATO nu permita o asemenea interventie.

In Romania este vorba de pericol si pentru navigatie, iar aici este foarte important pentru ca intr-un fel a fost blocata Marea Neagra. Am discutat de mai multe ori in comitetele noastre, inclusiv la comitetul de afaceri externe al Europei, am discutat despre faptul ca in acest moment Marea Neagra e blocata.

In foarte multe situatii, navele rusesti someaza orice vas care se apropie de zona Ucrainei, si evident ca au blocat foarte multe trasee comerciale care erau in Marea Neagra. Sigur ca aici este o discutie mai larga, am disctat-o asta cu cativa colegi NATO, sigur mai mult intr-un mod informal, dar Marea Neagra ar trebui redata circuitului comercial international.”