Ministrul Apararii: Ordonanta de Urgenta care Aduce Schimbari pentru Armata Romana

Ministrul Apararii Ordonanta Urgenta Schimbari Armata Romana

Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a anuntat in mod oficial semnarea unui proiect de ordinanta de urgenta care aduce o serie de schimbari importante pentru Armata Romana, dar si alti angajati ai ministerului, sau a altor institutii din sistemul de aparare, ordine publica, sau securitate nationala.

Ministrul Dincu explica mai jos ca Romania are un obiectiv strategic de a avea o armata performanta, in special in aceasta perioada, iar separat de asigurarea de echipamente de ultima generatie, e important ca si conditiile de viata ale militarilor fie imbunatatite.

“Am semnat marți, 24 mai, un proiect de ordonanță de urgență care urmărește îmbunătățirea și actualizarea unor prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și din alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și eliminarea unor inechități și diferențe de tratament în asigurarea drepturilor de natură financiară personalului din aceste instituții în comparație cu alte categorii de salariați din sistemul public.

Pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentele de ultimă generație, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor.

Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanța misiunilor pe care acești oameni le au.

Din analizele efectuate la nivelul MApN, precum și din discuțiile pe care le-am purtat cu personalul ministerului în unitățile pe care le-am vizitat în aceste prime șase luni de mandat, a rezultat cu claritate că există deficite importante de personal, că avem probleme serioase în ceea ce privește retenția personalului de înaltă specializare. În lipsa unor măsuri oportune și eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp.

Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră și personalului civil din Armata României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acționăm acum. Acest proiect de ordonanță de urgență este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat.”