Importante Exercitii CBRN Facute de catre DSU Romania

Importante Exercitii CBRN Facute de catre DSU Romania

DSU Romania vorbeste mai jos despre exercitiile desfasurate de catre echipajele CBRN in Targu Mures in cursul acesteor zile, iar asta pentru ca in aceasta perioada se desfasoara exercitii de amploare pentru intarirea nivelului de pregatire pe care echipele IGSU, SMURD, si nu numai, le au.

„EU-MODEX Tg. Mureș 2022!

‼️Ziua II‼️

Activitățile desfășurate în a doua zi a exercițiului  au debutat cu prelevarea probelor de către echipajele C.B.R.N. în diferite locații situate în proximitatea municipiului Târgu Mureș.

De asemenea, au fost puse în aplicare diverse scenarii de intervenție care au testat capacitatea  jucătorilor de gestionare a cazurilor nou apărute.

În urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, în sprijinul fortelor implicate au sosit echipajele spitalicești mobile din Italia și Germania.

Participanții din Austria, Turcia, Israel, Belgia, Boznia și Herzegovina, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Luxemburg și Republica Ceha au desfășurat activități de observare, evaluare, schimb de experți, logistică și farmacie . Totodată, țările participante au asigurat și machiajul persoanelor carora le-a fost atribuit rolul de victime pe timpul exercițiului. Prin simularea cât mai reală a diverselor afecțiuni, echipajele medicale au avut de demonstrat modul de aplicare a protocoalelor medicale aplicabile în astfel de situații, dar și îndemânarea dobândită în urma experiențelor acumulate în timpul misiunilor reale de salvare.

Reamintim cetățenilor faptul că Mecanismul de Protecție civilă se activează în momentul unui eveniment major, în urma solicitării primite din partea țării afectate.

Practic, se constituie un “orășel medical” în care  țările participante vin în sprijinul țării gazdă cu echipe de specialiști în medicină de urgență. 

Până la acest moment, exercițiul a dovedit buna colaborare între instituții implicate și schimbul eficient de bune practici specifice misiunilor destinate salvării   persoanelor aflate în stituații critice.

În partea a doua a zile, a avut loc o ședință comună, organizată și coordonată de către prefectul județului Mureș, doamna Cristina-Mara TOGĂNEL și președintele consiliului județean, domnul Peter Ferenc. În cadrul întâlnirii a fost prezentată situația simulată și au fost dezbătute modalitățile de gestionare a efectelor generate.

Exercițiul continuă, iar în cursul  acestei seri vor fi instalate tabere mobile în locații deja stabilite.

Amintim cetățenilor că exercițiul se desfășoară în perioada 30.05-03.06.2022, pe raza municipiului Târgu Mureș și are ca scop testarea procedurilor comune de intervenție, precum și utilitatea acestor exerciții pentru autorități, cât și pentru populație.”