Ministrul Apararii: Confirmare Oficiala a Masurilor Importante Luate pentru Romania

Ministrul Apararii vorbeste in mod oficial despre doua hotarari extrem de importante care au impus in Romania masuri care in aceasta perioada erau necesare, prima dintre ele vizand mentinerea avioanelor MiG in zbor timp de inca 1 an de zile, considerandu-se ca asta se poate face in siguranta cu unele dintre ele.

Ministrul Apararii vorbeste si despre eforturile de deminare din Marea Neagra, afirmand ca desi exista pericol in ceea ce priveste zonele din apropiere de Ucraina, si nu numai, NATO inca discuta cea mai buna metoda de a oferi ajutor acum.

“Am facut o analiza, un raport mai serios, de cateva saptamani, impreuna cu fortele aeriene, ei aua lucrat impreuna cu expertii, si am stabilit ca ele pot sa mai ramana in functiune. Raspunderea este una care tine, pana la urma,… individual noi am hotarat ca avioanele sunt in stare buna si pot sa zboare in acest moment.

Din pacate am avut 26 de accidente din 1990 si pana acum, de aceea am hotarat in acel moment sa le oprim din zbor pentru analiza. Acum avem aprobarea CSAT pentru aceasta chestiune, si nu le vom folosi excesiv, nu se va intampla ceva grav, cred, le vom folosi pe cele care sunt mai sigure, din perspectiva aceasta, si pilotii nostri sunt buni. Intr-un an de zile cred ca vom putea sa incepem inlocuirea cu noile escadrile F-16.

Exista o problema care este deja discutata la NATO saptamana trecuta, cea a deminarii in zona Marii Negre, nu doar partea de mare, ci si zona de teren, pentru ca urmeaza agricultura, Ucraina trebuie sa recolteze, se discuta despre cum putem sa ii ajuta fara a intra pe teritoriul lor, pentru ca se poate considera o interventie militara, participare la conflict.

Pe de alta parte, pentru Marea Neagra sunt cateva proiecte speciale, este vorba si acolo despre deminarea porturilor, a celor care au fost…, am vazut astazi o stire in Rusia conform careia Mariupol deja a deminat intreaga suprafata a portului, a apelor teritoriale din acea zona.

Cu siguranta vor veni si alte mine care se vor desprinde, dar nu este un pericol sa vina valuri de mine. Noi avem un dispozitiv deja creat alaturi de bulgari, participa si Turcia la asta, avem si o participare a Italiei, l-am rugat pe ministrul omolog sa vina, si ne-a sprijinit in deminare, vor si programe internationale daca va fi nevoie.”