Ministrul Educatiei: Anunt Oficial Privind Testele Standardizate si Experienta Elevilor

Ministrul Educatiei Anunt Oficial Privind Standardizate Experienta Elevilor

Ministrul Educatiei anunta inceperea unui proces istoric pentru scolile din toata Romania, un proces care are menirea de a ne aduce un invatamant de calitate mult mai ridicata in toate scolile din tara noastra, testarea standardizata incepand la nivel de pilot deja, cu 46.000 de elevi participanti.

Ministrul Educatiei declara ca aceasta evaluare standardizata a fost un real succes, si ca elevii au fost multumiti de noile teste care au fost administrate, peste 88% dintre ei raspunzand la un chestionar dupa testare in care si-au exprimat opiniile privind experienta pe care au avut-o in cadrul proiectului.

“Notele evalueaza de multe ori foarte usor capacitatea de memorare, acum trecem la scoala pe competente care presupune in egala masura continut, cunostinte, insa presupune deasemenea abilitati si atitudini, insa abilitatile sunt foarte greu de evaluat prin note intr-un sistem numeric.

In acest fel facem scoala si mai prietenoasa pentru elevi pentru ca ne dorim ca elevii sa poata fi atrasi de scoala, si sa nu fie aceea care resping scoala si considera mersul la scoala o corvoada. Nici parintii nu vor mai pune o presiune atat de mare pe profesori din dorinta de a lua toti copiii note de 9 si de 10.

Notele vor fi mai relevante, si vor reflecta mult mai fidel competentele pe care le-a dobandit fiecare elev. Nu mai departe de astazi am inceput la nivel pilot o evaluare standardizata. In paralel cu ea, la care au participat peste 46.000 din clasele 3, 5, 6, mult peste ceea ce ma asteptam eu, inseamna peste 86% din numarul total de copii care ar fi putut sa participe.

Le multumesc elevilor si profesorilor care i-au indemnat pe copii sa participe la aceste evaluari standardizate. M-am temut la un moment dat ca ar putea fi un indemn din partea profesorilor sa nu se prezinte, dar nu a fost asa, prezenta a fost peste asteptari. Dincolo de aceste evaluari administrate pentru prima oara digital, au fost distribuite cu titlu optional chestionare de satisfactie.

31.000 de elevi, din 46.000 le-au completat. Rezultatele au fost deasemenea surprinzatoare, si sunt o dovada a faptului ca nu am gresit cu acest pilot privind evaluarea standardizata. O pondere, din 31.000 de respondenti, fara sa fie obligati sa raspunda, au apreciat in proportie de 88% in mod pozitiv testele standardizate pentru ca sunt mai prietenoase si mai deschise.”