Ministrul Educatiei: Decizia de Necesitate Nationala cu Impact pe Milioane de Romani

Ministrul Educatiei Decizia Necesitate Nationala Impact Milioane Romani

Ministrul Educatiei vorbeste despre o foarte importanta decizie de necesitate nationala care are impact pentru milioane de romani din toate colturile Romaniei, iar asta pentru ca se forteaza o obligare a profesorilor sa nu mai faca meditatii cu elevii de la propriile clase incepand din anul 2022.

Ministrul Educatiei spune ca profesorii ar trebui sa faca meditatii doar cu elevii altor clase, sau ai altor scoli, pentru a nu exista un conflict de interese, dar vorbeste deasemenea si despre solutia ANAF pentru cei care fac meditatii in mod curent, crearea de PFA-uri pentru impozitarea veniturilor.

“Din punctul de vedere al meu, ca ministru, stiu foarte bine ca meditatiile sunt un fenomen in orice stat al acestei lumi, inclusiv in statele cu un sistem de educatie considerat a fi foarte avansat. Eu zic ca nu este normal sa impiedici un parinte care vrea sa investeasca in educatia propriului copil, este absolut normal, trebuie sa spunem acest lucru.

Ceea ce am spus, am spus ca nu este etic sa faci meditatii cu proprii elevi de la clasa. Intri intr-un conflict de interese, intri intr-o situatie in care ii poti dezavantaja pe ceilalti elevi de la clasa care nu fac meditatii cu profesorul de la clasa. Asta vreau sa evitam in sistemul de educatie.

Mai departe, sa faci meditatii cu alti elevi, din alte scoli, este un lucru absolut normal, mai ales ca stiu foarte bine ca activitatile didactice sunt scutite de TVA, de exemplu. Cred ca am auzit si seful ANAF cu o solutie rezonabila, intra in legalitate, ca persoana fizica autorizata pentru cei care fac aceste meditatii intr-o modalitate transparenta si cu o eliminare totala a ipocriziei si conflictului de interese generat de a face meditatii cu proprii elevi de la clasa.

Nu vreau sa ies din interesul educatiei. Am spus ca din punct de vedere al educatiei ar putea sa fie sanctionati cei care nu respecta regula existenta inca din anul 2018, ordinul 4.381 care ii interzice unui profesor sa faca meditatii cu proprii elevi de la clasa.

Orice construiesti in educatie, construiesti pe incredere, iar atata vreme cat ne propunem sa redam prestigiul si statutul social pe care un cadru didactic il merita, cu atat mai mult te bazezi pe incredere. In paralel, ridicam de la ordin de ministru la nivel de lege aceasta interdictie.”