Ministrul Educatiei: Masurile de Ultim Moment Anuntate de Guvern pentru Romania

Ministrul Educatiei Masurile Ultim Moment Anuntate Guvern Romania

Ministrul Educatiei a facut un anunt extrem de important, dar si surprinzator in acelasi timp, iar asta pentru ca a dezvaluit in mod oficial intentiile Guvernului Romaniei pentru a se implica in dezvoltarea industriei de baterii in tara noastra, oferind sprijin pentru formarea si recalificarea a 20.000 de lucratori.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre acest proiect si importanta pe care el o are in Romania in momentul de fata, totul in conditiile in care Guvernul a anuntat in mod oficial in cursul zilelor trecute faptul ca se implica in mod foarte activ in dezvoltarea diverselor sectoare economice ale Romaniei.

„Ministerul se implică în dezvoltarea industriei de baterii și sprijină angajamentul României de a forma și recalifica 20.000 de lucrători în domeniu. Sorin Mihai Cîmpeanu, a semnat astăzi, 2 iunie, la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, în prezența Prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formarea, recalificarea și perfecționarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene si naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare.

Acordul a fost încheiat între Ministerul Economiei și Ministerul Educației) și EIT InnoEnergy, cu obiectivul de a accelera implicarea României în lanțul valoric european al bateriilor prin intermediul  mai multor inițiative coordonate de EIT InnoEnergy.Pentru a depăși deficitul de competențe în domeniul bateriilor, documentul pune bazele construirii unei noi rețele de educație și formare care, în următorii patru ani, va forma, perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane.

Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, vor fi implementate parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat.

„Proiectul România Educată urmărește dezvoltarea sistemului de învățământ prin îmbunătățirea relevanței, accesibilității, flexibilității, atractivității și calității programelor de educație și formare profesională, contribuind, astfel, la creșterea competitivității, a coeziunii economice și sociale și facilitând dezvoltarea profesională și personală a cetățenilor.

În fiecare an, în oferta universităților din România apar noi programe de studii și de formare profesională, centrate pe cerințele pieței muncii. Memorandumul semnat astăzi vine în sprijinul acestui proces transformativ, evidențiind rolul important al educației în susținerea dezvoltării economice.”