Ministrul Apararii: Informarea de Ultim Moment Privind Razboiul si Republica Moldova

Ministrul Apararii a facut o informare de ultim moment cu privire la razboiul din Ucraina, dar si Republica Moldova, o tara care ramane sub amenintarea Rusiei din cauza sitautiei din Transnistria, insa oficialul roman spune ca inca nu exista vreun potential pericol in ceea ce priveste tara noastra vecina.

Ministrul Apararii spune ca nu exista in momentul de fata semne clare ca ar putea avea loc un atac al Rusiei in Republica Moldova, ceea ce este o veste excelenta pentru noi si moldoveni, insa spune totusi ca porturile din Marea Neagra raman blocate din cauza pozitiilor luate de navele rusesti.

“Unii analisti vorbesc despre faza a doua a razboiului in care Rusia ar putea sa desavarseasca acum aceasta blocare a litoralului pe care il are Ucraina si sa porneasca negocierile de pace de pe o pozitie de superioritate, pentru ca asta este, pana la urma, batalia cand pregatesti o situatie de negociere, de pace, fiecare vrea sa aiba o pozitie de superioritate.

Situatia din Transnistria este abordata, mai noi, si in presa internationala foarte importanta. Aici sigur ca Republica Moldova se afla intr-o stare de vigilenta maxima in legatura cu acest lucru. Nu exista semnele unei interventii, si nici cele ale unei posibile activari ai celor 2.000 de soldati care exista in Transnistria.

In general sunt localnici, oameni care au fost recrutati din aceasta zona, si nu exista perspective clare cu privire la un conflict in acest moment. Sigur ca toata lumea este ingrijorata in legatura cu faptul ca Rusia totusi nu a renuntat la avansul, sau incercarea de a face o ofensiva spre Odesa.

Atunci aceasta legatura poate fi facuta foarte simplu. Republica Moldova se afla acum si in atentia autoritatilor internationale, NATO, UE, au vizite, au primit ajutoare din partea UE, se discuta foarte mult pentru sprijinul Moldovei. Sigur ca este o problema prin statutul lor, pentru ca e declarata o tara neutra, si atunci este mai greu sa primeasca ajutor militar.

Este greu sa se activeze militar din aceasta postura. Saptamana viitoare il voi avea in vizita in Romania pe colegul meu din Republica Moldova, si cu siguranta vom discuta mai multe despre acest lucru. Circulatia internationala de marfuri, porturile sunt blocate, sunt sute de vase blocate in porturile ucrainiene. Rusii au acceptat un culoar pe care sa se poata iesi din porturi, dar numai pentru nave straine.”