Ministrul Sanatatii: Noua Lege de Ultima Ora cu Masuri Importante in Romania

Ministrul Sanatatii Noua Lege Ultima Ora Masuri Importante Romania

Ministrul Sanatatii a pregatit o noua lege care aduce schimbari extrem de importante in toata Romania pentru milioanele de oameni care au nevoie de servicii medicale, iar mai jos puteti vedea cat de importante sunt modificarile pe care autoritatile le-au pregatit pentru noi in aceasta perioada.

Ministrul Sanatatii vrea sa faca schimari majore in concordanta cu regulamentele UE, astfel ca vorbim despre imbunatatiri care au la baza legislatia europeana, deci in mod teroetic ar trebui sa ne bucuram de servicii medicale mult mai bune in viitorul nu foarte indepartat in cam toata tara, daca legea va fi adoptata.

“Prin proiectul de lege se propune pentru claritate juridică modificarea art. 924 alin. (1), art. 926 alin. (1) și 927 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin eliminarea sintagmelor ”distribuție” și ”se distribuie”, întrucât se dublează cu sintagma ”comercializare”, care le include.

Prevederile art. 925 alin. (1) au fost corelate cu actele normative europene și naționale în vigoare, respectiv cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2017/745 și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021. Având în vedere reorganizarea ANMDM și înființarea ANMDMR prin Legea nr. 134/2019, cu modificările și completările ulterioare, precum și modificarea structurii organizatorice a ANMDMR, a fost actualizat art. 925 alin. (3) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările ulterioare.

Prin modificarea textului alin. (2) al art. 927 se propune ca noua reglementare să stabilească faptul că persoanele fizice şi persoanele juridice, cu sediul în alte state membre UE sau SEE, care desfăşoară în mod legal activităţile prevăzute la art. 926 alin. (1) în statul lor de origine, pot desfășura aceste activități și pe teritoriul României fără ca prevederile art. 927 alin.(1) să li se aplice. Art. 927 alin. (3) a fost reformulat, pentru a elimina prevederile care se dublează cu cele ale alin. (1) și pentru a reglementa situația dispozitivelor medicale comercializate de către persoanele care prestează activitățile prevăzute la art. 926 alin. (1), dar care nu tranzitează teritoriul României.

Astfel cum este formulat art. 927 alin. (3) în prezent s-a putea interpreta că operatorul economic ar putea desfășura activitățile prevăzute la art. 926 alin. (1) după îndeplinirea obligației de a solicita avizul, ceea ce vine în contradicție cu prevederile de la alin. (1) privind obligativitatea obținerii avizului emis de ANMDMR pentru desfășurarea activităților.

În ceea ce privește dispozitivele medicale care nu tranzitează teritoriul României, practic are loc un transfer scriptic între operatorii economici implicați în activitatea comercială respectivă; dispozitivele medicale ajung direct de la producător la beneficiari. Este necesară reglementarea acestei situații având în vedere amploarea și dezvoltarea comerțului la distanță.”