Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Atentionarea pentru Toata Populatia Romaniei

Ministrul Sanatatii le transmite tuturor romanilor din intreaga tara o atentionare extrem de serioasa pe care ar trebui sa o aiba in vedere chiar acum, iar asta deoarece el ne spune faptul ca variola maimutei nu este o boala care se transmite comunitar, deci nu trebuie sa ne ingrijoram.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca nu este necesara vaccinarea in masa a oamenilor, asa cum nici expertii in sanatate din intreaga lume nu recomanda asa ceva, dar Romania va primi doze de vaccin impotriva variolei maimutei dupa ce acestea vor fi achizitionate de catre UE.

“Este responsabilitatea noastra sa asiguram conditii bune, daca vorbim despre accesul la sanatate, sau daca discutam despre oportunitati pentru ca familiile sa-si desfasoare activitatea inarmonie. Copiii sunt o categorie pentru care avem o foarte mare empatie, si cu atat mai mult cautam gasirea unei solutii care sa le usureze suferinta atunci cand sunt bolnavi.

Nu poate fi vorba despre asa ceva, in primuil rand vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul ca este o infectie la care transmiterea comunitara este imposibila, deci nu va ganditi la lucruri care sa sperie in vrenu fel popuilatia, la izolete, sau la lucruri de genul acesta, discutam despre o infectie care se transmite prin contact apropiat, chiar prelungit cu o persoana infectata.

Nu discutam despre o infectie la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere, este supraunitara, ea este mult sub 1. Din recomandarile expertilor, care au fost publicate ieri, si pe care le vom da publicitatii foarte curand, nu este recomandata vaccinarea populatiei in general in astfel de situatii.

Masurile care se refera la izolarea persoanelor simptomatice, tratarea, sunt suficiente. Singurul lucru pe care trebuie sa il facem suplimentar in momentul in care va fi disponibil vaccinul, care va fi achizitionat prin procedura centralizata de catre Uniunea Europeana, se poate recomanda vaccinarea contactilor, dar nu se pune problema unei campanii de vaccinare similara celei pentru Coronavirus, gripa, sau alta boala infectioasa cu larga raspandire.

Nu as vrea in niciun fel sa panicam populatia, nu e vorba de transmitere comunitara, nu e vorba de introducerea de restrictii, e vorba de un diagnostic cat mai rapid, deci cine are o simptomatologie, sau are un istoric de contact apropiat, prelungit cu persoane care prezinta leziuni eruptive, atunci prezentarea la un spital de specialitate e necesara.”