Sorin Cimpeanu: Extrem de Importanta Masura Oficiala pentru Milioane de Copii

Sorin Cimpeanu Extrem Importanta Masura Oficiala Milioane Copii

Sorin Cimpeanu vorbeste despre una dintre cele mai importante masuri pentru copiii din toata Romania, una care se pare ca era in vederea lui de ceva vreme, iar asta pentru ca vrea sa deschida scolile pentru comunitatile din toata tara, dar cu anumite conditii foarte bine stabilite.

Sorin Cimpeanu spune ca deschiderea scolilor pentru comunitati trebuie sa aiba la baza principiul responsabilitatii, adica pe cine va cadea aceasta in momentul in care infrastructura scolara este folosita in afara orelor didactice, cand ar trebui sa se termine raspunderea directorilor scolilor.

“Lucrurile sunt cat se poate de clare, si cred ca am dat exemplu foarte clar cu deschiderea catre comunitatea locala a clubului copiilor Ciresarii, acest lucru trebuie sa se intample peste tot, scoala trebuie sa fie deschisa pentru comunitate, dar nu haotic, nu fara responsabilitate, pentru ca in scoala avem elevi, directorii sunt responsabili de siguranta elevilor.

Orice se intampla in scoala intra in raspunderea directorilor. Atunci cand deschidem scoala catre comunitate, trebuie sa o deschidem in baza unor parteneriate in care sa fie clar precizata responsabilitatea pentru intervalul orar in care nu sunt ore didactice, si responsabilitatea merge la parteneri, indiferent ca sunt ONG-uri, asociatii sportive.

Orice ar fi, totul trebuie ar trebui sa fie reglementat, altfel se creeaza instabilitate pentru siguranta elevilor, iar scoala trebuie sa se deschida catre comunitate, iar in acest sens, ca ministru am propus descentralizarea in sensul in care 339 de cluburi ale copiilor, palate ale copiilor, cluburi scolare, sa treaca la autoritatile locale pentru a fi deschise comunitatii.

O data cu aceasta trecere trebuie sa asiguram conditii de paza, de monitorizare, si foarte bine clarificata raspunderea, sunt clare. Eu ma consider un simplu slujitor al invatamantului romanesc, incerc sa identific cu onestitate problemele, si sa ofer solutii coerente si sustenabile. Fiecare avem greselile noastre, insa din partea unor colegi din sistem este prematuri sa primesti lectii din partea unora nu au mers o ora la clasa.

Din prima zi de mandat am luptat pentru neinchiderea scolilor, nu o sa spun ca am avut ministri ai sanatatii care nu o data m-au invins, si m-au obligat prin ordin comun sa inchidem scolile. Inchiderea scolilor, am spus de atunci, va indeparta elevii de scoala, indepartandu-i de scoala vom avea multi elevi care nu vor veni la Evaluare Natioanala si Bacalaureat.”