Alexandru Rafila: Ultima Ora, Variola Maimutei si Anuntul Important pentru Romani

Alexandru Rafila a facut un anunt extrem de important pentru milioane de romani privind variola maimutei, o boala care provoaca in aceasta perioada destul de multe semne de intrebare, dar si ingrijorare, iar asta pentru ca exista foarte multe persoane care nu stiu cat de periculoasa poate sa fie.

Alexandru Rafila explica mai jos ce ar trebui sa faca romanii pentru a se feri de o posibila infectare in aceasta perioada, dar si ce fel de risc exista pentru romani in momentul de fata, astfel ca oricine isi face griji in legatura cu acest virus stie si la ce anume sa se astepte in legatura cu evolutia infectarilor.

“Este vorba despre un comportament la risc, comportamentul la risc poate sa fie deopotriva inregistrat si la barbati, si la femei. Problema este legata de un contact apropiat cu o persoana infectata. Lucrul acesta se poate intampla oricui daca nu isi ia niste masuri de precautie, iar recomandarea este, cel putin din punct de vedere al relatiilor intime, sa se evite relatiile intamplatoare, cu persoane necunoscute.

Daca exista o expunere in sensul contactului cu o persoana care prezinta leziuni, atunci sigur ca este bine ca persoana respectiva sa se adreseze unui serviciu de boli infectioase. Nu as vrea sa fac specilatii cu privire la legatura dintre persoanele infectate in Romania, atat timp cat nu avem vreun fel de informatii in acest sens.

Exista anchete epidemiologice in desfasurare, dar pentru ca aceste anchete epidemiologice se bazeaza pe declaratiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare cateodata nu este foarte mare, dar speram ca pana la urma sa avem datele. Este dreptul fiecarei persoane sa nu dea declaratii privind viata personala atat timp cat acest lucru nu pune in pericol sanatatea altora.

Este posibilca si alte persoane sa fi contactat boala si sa nu declare, dar orice om care incearca sa isi protejeze propria persoana din punct de vedere al sanatatii, daca are o problema, daca apar leziuni, o eruptie la nivelul tegumentelor, mucoaselor, in mod evident trebuie sa se adreseze medicului.

Este importanta ancheta epidemiologica intotdeauna, si s-a vazut acest lucru inclusiv in cazul infectiei cu noul Coronavirus, pentru ca se stabilesc contactii, se iau masuri de sanatate publica, cea mai simpla fiind izolarea la domiciliu timp de 21 de zile, daca e o forma usoara a bolii, sau daca simptomatologia e minimala, dar e de dorit sa se prezinte la medic.”