Ministrul Apararii: Informarea Oficiala privind o Importanta Intalnire la Nivel Inalt

Ministrul Apararii Informarea Oficiala Importanta Intalnire Nivel Inalt

Ministrul Apararii a publicat o informare foarte importanta cu privire la o intalnire la nivel inalt pe care a avut-o in cursul acestor zile, si care ne arata cat de bine coopereaza Romania cu aliatii sai din NATO, in compania omologului sau din Italia, tara care are militari trimisi in tara noastra de ceva vreme deja.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre discutiile bilaterale pe care le-a avut in compania ministrului Apararii din Italia cu privire la colaborarea dintre Romania si Italia in cadrul NATO, dar si despre situatia de securitate din aceasta perioada, in special pentru regiunea din care facem noi parte, ea fiind foarte complicata.

“M-am bucurat să îl revăd, astăzi, pe ministrul italian al Apărării, Domnul Lorenzo Guerini, în marja vizitei pe care am făcut-o Bolzano pentru ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat soldaților români căzuți pe teritoriul Italiei în timpul Primului Război Mondial.

Am vorbit, în special, despre cooperarea în cadrul NATO, cu accent pe prioritățile aliate în pregătirea Summit-ului de la Madrid, din 29 și 30 iunie, precum și despre cooperarea în cadrul UE, în context bilateral și regional. Între Romania și Italia a existat întotdeauna o colaborare foarte bună, în toate domeniile și evenimentul de astăzi, de inaugurare a monumentului de la Bolzano, a arătat încă o dată că împreună putem realiza lucruri importante pentru țările noastre și pentru militarii noștri în mod special.

Mai mult, cooperăm excelent atât bilateral, cât și în cadrul NATO și UE. Cu atât mai mult este necesară colaborarea noastră, cu cât trăim vremuri complicate, într-un context de securitate turbulent și imprevizibil, ce ne determină să regândim împreună apărarea întregului nostru spațiu euro-atlantic.

Am transmis Guvernului Italiei mulțumiri pentru contribuția constantă la misiunea de poliție aeriană întărită de pe teritoriul României și în Marea Neagră, respectiv prezența portavionului Cavour în Marea Mediterană, și totodată pentru dedicația și responsabilitatea cu care militarii italieni își desfășoară activitatea în România.

Am fost deosebit de onorat și de emoționat să particip, astăzi, în Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano, la ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial și care au fost înhumați pe teritoriul Republicii Italiene. La Bolzano, își dorm somnul de veci 55 de eroi români. Sunt recunoscător ministrului Apărării din Italia, Domnul Lorenzo Guerini, un adevărat prieten al României, că a putut să fie alături de mine, astăzi.”