Ursula Von der Leyen Sustine Aderarea Ucrainei si Republicii Moldova la UE

Ursula Von der Leyen Sustine Aderarea Ucrainei Republicii Moldova UE

Ursula von Der Leyen, pesedinta Comisiei Europene, a sustinut un discurs in cadrul Parlamentului European pentru a lauda sustinerea pe care acesta a aratat-o vis-a-vis de recomandarea acordarii statutului de tara candidata pentru aderarea la UE pentru Ucraina si Republica Moldova, decizia fiind luata de Consiliul Europei.

Din primele zile ale Maidanului, Ucraina a rezistat cu curaj agresiunii Rusiei. A trecut prin represiune și revoltă. A trecut prin anexare teritorială, iar acum război total. Este singura țară în care oamenii au fost împușcați pentru că s-au înfășurat într-un steag european. Ucraina a trecut prin iad și mare apă dintr-un motiv simplu: dorința ei de a adera la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a răspuns în mod explicit acestei dorințe. Opinia pe care am prezentat-o ​​săptămâna trecută recunoaște aspirațiile Ucrainei. Recunoaște progresul imens pe care democrația Ucrainei le-a realizat de la protestele de la Maidan din 2014. Opinia noastră provine dintr-o evaluare atentă și amănunțită a realității de pe teren.

Ucraina a dovedit, deja înainte de război, că se află pe traiectoria corectă. În ultimii ani, Ucraina s-a reformat mai mult decât în ​​ultimele decenii. Datorită Acordului de Asociere din 2016, Ucraina a implementat deja aproximativ 70% din regulile, normele și standardele UE. Este deja implicat în multe programe importante ale UE, cum ar fi Orizont Europa și Erasmus.

Cât de departe vor ajunge Ucraina, Moldova și Georgia și cât de repede vor merge vor depinde în primul rând de acțiunile și progresul lor. Este o abordare bazată pe merite. Dar modul în care răspundem pasiunii și progresului lor este alegerea noastră și numai a noastră. Acest Parlament a vorbit deja, tare și clar.