Pretul Benzinei si Motorinei Redus cu 50 de Bani, Conform Guvernului

0

Pretul benzinei si motorinei in Romania va fi redus cu 50 de bani multumita unei decizii luate de catre Guvernul Romaniei pentru a compensa aceasta suma pentru fiecare litru de combustibil pe care oamenii il vor alimenta in propriile masini.

Guvernul Romaniei explica mai jos cum anume este facuta aceasta compensatie a pretului benzinei si motorinei, iar chiar daca ea pare mica, in timp se vor aduna cativa LEI pentru multi oameni, dar ramane de vazut daca va fi suficient.

Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și guvern, între guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, care a fost adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Am spus că este o măsură care se aplică și în alte țări, vorbim de Spania și Franța.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm.

Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.

Doresc să fac mențiunea că avem, de asemenea, la îndemână, un instrument util – mă refer la ordonanța de combatere a efectelor speculative – prin care vom asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor împotriva creșterilor nejustificate a prețurilor.