Ministrul Sanatatii: Anunturile de Urgenta Astazi pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Anunturile Urgenta Astazi Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a publicat o informare urgenta pentru romanii din tara noastra, una care trebuie sa ajunga la ochii si urechile multor oameni, iar asta pentru ca ea aduce in discutie problema vibrionului holeric din apele de imbaiere din zona raului Nistru a Republicii Moldova.

Ministrul Sanatatii spune ca tulpina care a fost izolata in aceasta situatie nu este cea care provoaca boala la om, holera transmitandu-se pe cale fecal-orala doar in tarile unde exista bacteria respectiva, insa in Romania nu s-au mai inregistrat cazuri de holera in ultimii 30 de ani.

“Referitor la informațiile apărute în presă, legate de izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru, Ministerul Sănătății din România precizează următoarele. Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.

Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om. – Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.

În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani. – Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.

Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare. Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea “Campanie distribuție iodură de potasiu. În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin. Precizăm faptul că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.”