Ministrul Afacerilor Externe: Importanta Informare cu Deciziile NATO in Razboiul din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe vorbeste despre deciziile pe care NATO le va lua din cauza razboiului din Ucraina, ele urmand a aduce o serie de masuri foarte importante care au menirea de a creste securitatea statelor din alianta, dar si a defini Rusia ca o amenintare pentru securitatea Euro-Atlantica acum, Romania cerand includerea acestui aspect in noul concept strategic.

Ministrul Afacerilor Externe vorbeste deasemenea si despre faptul ca NATO vrea sa faca un fond de inovare, impreuna cu un accelerator, care sa duca la crearea de noi stratgii in domeniul apararii, dar nu doat atat, totul pentru ca tarile care fac parte din alianta sa beneficieze de securitate indiferent de evenimentele care au loc in regiunea lor.

“Este important de constientizat faptul ca daca intarim rezilienta partenerilor aliantei si rezileienta noastra este mai puternica. Se vor adopta pachete de sprijin pentru Ucraina, de exemplu, pentru alti parteneri, inclusiv din vecinatate, si vor fi luate alte decizii relevante, de exemplu o decizie referitoare la fondul de inovare al NATO.

Se va adopta carta acceleratorului de inovare al NATO in domeniul apararii, care se refera la tehnologiile noi care au un rol din ce in ce mai important in domeniul apararii. Conceptul strategic este un document extrem de important, pentru ca el trebuie sa plece, cel putin aceasta a fost pozitia Romaniei, de la realitatea din teren, si aceasta este formula pe care s-a mers.

Sigur, daca plecam de la momentul 2019, cand s-a inceput exercitiul acesta de pregatire al aliantei pentru transformare la orizonul anilor 2030, imi aduc aminte ca la acel moment am fost primul dintre ministrii care au spus ca trebuie sa facem un nou concept strategic, se intampla in noiembrie 2019, si iata ca suntem la momentul in care se realizeaza, el fiind inca in negociere la Bruxelles.

In conceptul strategic se pleaca de la realitatea din teren, aceasta fiind cea pe care o cunoaste, si anume ca exista un razboi de agresiune, o invazie ilegala, neprovocata, nejustificata, din partea Rusiei impotriva unui stat suveran, un atentat la adresa integritatii sale teritoriale, iar din acest punct de vedere, in noul concept strategic Romania a urmarit sa fie trecut acest aspect.

Rusia este principala amenintare la adresa securitatii Euro-Atlantice in acest moment la care discutam, in timpul procesului de negociere, deja pot spune ca acest aspect este reflectat in document, dar sigur ca procesul continua la Bruxelles. Deasemenea am urmarit ca in conceptul strategic sa fie reflectata importanta apararii colective.”