Comisia Europeana: Ucraina va Furniza Electricitate mai Ieftina Europenilor

Comisia Europeana Furniza Electricitate Ieftina Europenilor

Comisia Europeana spune ca incepand cu data de 30 iunie Ucraina va incepe sa furnizeze electricitate catre tarile membre, iar asta inseamna ca vom beneficia de preturi mai mici pentru importurile facute din tara, in timp ce ea isi poate genera venituri suplimentare in perioada razboiului cu Rusia.

Comisia Europeana a sincronizat reteaua sa de electricitate cu cea a Rusiei si Republicii Moldova in prima perioada a razboiului, iar cum vedem si de ce, deoarece acordarea statutului de tari candidate la aderare pentru ambele aduce posibilitatea de a cumpara electricitate mai ieftina din prima dintre ele.

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică a anunțat astăzi că comerțul cu energie electrică între Ucraina și UE va începe săptămâna aceasta, pe 30 iunie. Salut această dezvoltare care urmează sincronizării de urgență cu succes a rețelelor ucrainene și moldovenești cu

Rețeaua continentală europeană în luna martie. Acesta este următorul pas în integrarea sistemelor energetice ale acestor două țări cu Europa și are o semnificație deosebită acum că au primit statutul de țară candidată la UE.

Creșterea treptată a comerțului cu energie electrică este deosebit de importantă în contextul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta va permite Ucrainei să obțină venituri pentru a-și susține sistemul energetic într-o situație în care veniturile lor interne au fost reduse de atacurile Rusiei.

În același timp, va pune la dispoziție energie electrică suplimentară la prețuri accesibile pentru UE într-o perioadă în care prețurile sunt excepțional de ridicate.