Ministrul Apararii: Ultima Ora, Informarea Privind Masurile NATO pentru Razboiul Rusiei

Ministrul Apararii Ultima Ora Informarea Masurile NATO Razboiul Rusiei

Ministrul Apararii a publicat astazi o noua informare foarte importanta cu privire la NATO si la deciziile extrem de importante care urmeaza sa fie luate inclusiv pentru Romania in contextul razboiului din Ucraina, totul in ideea de a intari securitatea in aceasta regiune a Europei acum.

Ministrul Apararii va prezenta pozitia Romaniei in cadrul acestui Summit NATO, dar desigur ca deciziile au fost negociate si luate deja, astfel ca intalnirile de zilele acestea vor avea menirea doar ne a prezenta ceea ce a fost hotarat deja de catre liderii europeni pentru securitatea Europei.

“Azi începe cea mai importantă reuniune pentru securitate globală de la începerea războiului din Ucraina: Summit-ul NATO de la Madrid. Alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, voi fi prezent, în aceste zile, la Madrid, în delegația României condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Summit-ul de la Madrid este un reper important în procesul de adaptare a NATO la mediul strategic complex de securitate, marcat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și la creșterea competiției geopolitice și sistemice la nivel continental şi global.

Tabloul securitar este completat de amenințările reprezentate de instabilitatea regională, terorism, atacuri cibernetice și schimbări climatice, care au un impact considerabil asupra securității euroatlantice și a stabilității pe continentul european. La Madrid sunt așteptate decizii fundamentale pentru profilul şi postura Alianţei la nivel regional şi global, pentru sarcinile fundamentale ale NATO şi aliaţilor, dar și pentru direcţionările strategice ale următoarei decade.

Deciziile adoptate la Madrid vor asigura consolidarea eforturilor de adaptare pe termen lung a profilului şi posturii colective de descurajare și apărare a Alianței, pentru a face față provocărilor actuale, emergente şi viitoare de securitate. Noul Concept Strategic al Alianței, documentul programatic care va fi adoptat la acest Summit, va asigura cadrul conceptual de orientare a întregii activități viitoare a NATO, definind viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta, păstrând sarcina primordială și originară a Alianței – apărarea colectivă.

În cadrul unei cine informale în formatul miniștrilor apărării, găzduită de omologul spaniol Margarita Robles Fernández, cu participarea ministrului de resort din Bosnia și Herțegovina, vom aborda problematica aspectelor securitare relaţionate Balcanilor de Vest, inclusiv din perspectiva provocărilor şi acţiunilor de natură hibridă și se vor discuta formulele de sprijin ale NATO în susţinerea consolidării rezilienței și a eforturilor Bosniei-Herţegovina de gestionare a provocărilor şi acţiunilor hibride destabilizatoare, această regiune de importanță strategică pentru Alianță confuntându-se, în prezent, cu provocări diverse, cauzate atât de situația de securitate internă, cât și de influențele externe ale actorilor maligni, precum Rusia.”