Ministrul Sanatatii vrea valul 6 COVID fara restrictii, doza 4 de vaccin o recomanda unor romani

Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unei declaratii de presa despre debutul valului 6 de infectari cu Coronavirus in Romania, iar asta pentru ca autoritatile au confirmat, in medie, 1.100 de cazuri noi zilnice, dar cu toate acestea nu se gandesc sa reintroduca masuri de preventie obligatorii.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre doza 4 de vaccin impotriva Coronavirus, multi romani intrebandu-se daca ar trebui sa o faca, iar raspunsul lui Alexandru Rafila este ca actualele vaccinuri nu ofera protectie suficienta impotriva infectarii, iar versiunile noi ar putea fi recomandate doar persoanelor vulnerabile.

“Saptamana anterioara am avut circa 1.100 de cazuri pe zi, ca si medie zilnica, insa numarul de decese a fost mic, 16 timp de o saptamana, adica 2 decese pe zi. Sigur, orice viata este pretioasa, sa ne intelegem, dar din punct de vedere al sanatatii publice, nu putem discuta despre o situatie ingrijoratoare, dar repet, lucrurile ingrijoratoare pot sa apara daca acest trend continua, mai ales pentru mult timp.

Noi incercam sa repunem in functiune, si vom reusi cu siguranta, acele masuri care au facut posibil controlul valului 5, si un numar relativ redus de decese in Romania comparativ cu valurile precedente. Nu as vrea sa facem astfel de speculatii, purtarea mastii s-ar putea sa fie obligatorie daca calatorim in alte tari, sau daca urcam intr-un avion, de exemplu de la o companie germana, care impune utilizarea mastii, de fapt n-au renuntat niciun moment la utilizarea mastii.

Nu cred ca se va pune problema in acest mod, eu cred ca vom traversa acest val 6 fara restrictii sau masuri deosebite, cel putin din punctul de vedere al ministerului, care totdeauna a sustinut o abordare echilibrata care sa raspunda pe de o parte nevoilor de sanatate publica, si pe de alta parte sa faca acceptabile masurile care trebuie recomandate, explicate, repetate oamenilor.

Probabil ca vom avea un grad de conformare chiar mai bun daca le impunem neaparat. A patra doza… da, respectarea masurilor in primul rand, din pacate formula actuala a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, chiar si trecerea prin boala cu varianta Omicron nu mai ofera o protectie foarte buna, a sasea parte dintre cazurile din Romania au fost cazuri de reimbolnavire cu varianta Omicron.

E clar ca vaccinarea ramane importanta, o eventuala doza 4 doar la categoriile vulnerabile care au risc mai mare de a face complicatii. Asteptam toamna, incat sa avem la dispozitie o noua formula a vaccinului care sa isi recapete valenta, scopul oricarei campanii de vaccinare.”