Ministrul Sanatatii: Mesajul de Ultima Ora despre Restrictii si ce Trebuie sa Stie Romanii

Ministrul Sanatatii Mesajul Ultima Ora Restrictii Trebuie Stie Romanii

Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unui nou interviu despre situatia neobisnuita prin care trece Romania, si Europa in final, din cauza pandemiei de Coronavirus, care genereaza tot mai multe cazuri noi de infectare in plina vara, dar el spune ca deocamdata nu se inregistreaza si decese generate de cazuri.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca nu se asteapta la impunerea de noi restrictii in Romania in aceasta perioada, iar asta pentru ca populatia nu le mai suporta, iar economia trebuie sa ramana deschisa, dar si pentru ca nu se anticipeaza o crestere a severitatii cazurilor care vor fi inregistrate in tara.

„Cresterea care se semnaleaza in Romania este corelata cu cresterile care au fost inregistrate in restul Europei in ultimele saptamani. Am avut in mod permanent acest decalaj fata de Vestul Europei, deci nu este ceva neasteptat, important este ca aceste cazuri noi inregistrate nu se asociaza cu un numar mare de spitalizari.

Ceea ce este important, cel putin pana in momentul de fata, nu avem niciun important de decese, si cred ca lucrul acesta trebuie monitorizat, si sa incercam sa il evitam cat mai mult, pentru ca asta va salva vieti. Adultii sunt cei care transmit infectia in randul familiei, nu neaparat copiii care merg la scoala.

Probabil ca daca stateam venea iarna, numarul de cazuri ar fi fost mult mai mare. Noi nu avem in momentul de fata sa facem o comparatie cu situatia in care acest virus ar fi circulat iarna, cand stateam mai mult in interior. E posibil ca numarul de cazuri sa fi fost mult mai mare in sezonul rece, iar cazurile complicate sa fi fost mult mai multe.

In Romania ma indoiesc ca vor fi introduse restrictii, din mai multe considerente, inclusiv gradului de suportabilitate a populatiei vis-a-vis de aceste restrictii. Sa nu uitam totusi ca trebuie sa gasim solutii pentru a mentine economia si viata sociala functionale. De multe ori au fost introduse restrictii poate nu neaparat in momentele oportune.

Restrictiile care au fost introduse nu erau neaparat asociate cu o protectie a sanatatii publice, ci mai degraba erau restrictii care erau mai putin luate in urma unei decizii medicale. Probabil ca au fost decizii luate mai mult pe latura administrativa decat medicala, asa ca eu personal nu cred ca vor fi introduse restricti.”