Ministrul Sanatatii: 3 Masuri Oficiale Importante Luate in Valul 6 al Coronavirus

Ministrul Sanatatii 3 Masuri Oficiale Importante Valul 6 Coronavirus

Ministrul Sanatatii a luat 3 masuri oficiale extrem de importante pentru milioane de romani in plin val 6 de infectari generate de catre Coronavirus, iar ele erau necesare din cauza numarului mare de cazuri, prima fiind cea cunoscuta, impunerea obligatiei de a purta masti de protectie in toate spitalele.

Ministrul Sanatatii spune ca vor deasemenea refolosite centrele ambulatorii de diagnoza si tratament pentru bolnavii de Coronavirus, ele avand medicamentele necesare deja, inclusiv antiviralele, iar in final s-a decis republicarea zilnica a buletinului cu numarul cazurilor noi, iar asta pentru ca, probabil, numarula cestora a crescut mult.

“Am recomandat astazi, si am rugat managerii de spitale din Bucuresti, si sigur aceasta recomandare o vom face pentru toate spitalele din tara. Exista un ordin de ministru de acum cativa ani, cred ca de acum 6 ani, 2016, daca nu ma insel, e doamna doctor Serban aici, ordinul 1.101, care prevede ca managerii pot dispune utilizarea mastii in interiorul spitalelor pentru evitarea transmiterii nosocomiale.

Vorbim deci despre infectii asociate asigurarii asistentei medicale, pentru ca daca cineva vine la spital in vizita, si imbolnaveste un pacient, sau se imbolnaveste de la un pacient, sau de la personalul medical, atunci apare o astfel de situatie. Exista tot dreptul, nu ne dorim sa venim cu masuri legislative noi, dar cele care sunt si se refera la protejarea pacientilor in spitale, trebuie in mod evident aplicate de managementul acestor spitale.

El nu este de multe ori la minister, de cele mai multe ori, dar asta nu inseamna ca prevederile acestui ordin nu trebuie aplicate. Avem grija de sanatatea oamenilor. Deasemenea am facut deja un inventar al tuturor centrelor ambulatorii din tara si Bucuresti, ele sunt aprovizionate, au cantitati suficiente de antivirale, si aici ma refer la favipiravir, molnupiravir, sunt unele centre care cred ca pot administra si remdesivir.

Deasemenea au anticorpi monoclonali, verificam incat ele sa fie repuse in functiune, alaturi de prelevare a probelor din Bucuresti incat modelul de buna practica dezvoltat in valul precedent al pandemiei sa fie functional, si populatia sa nu resimta in vreun fel, sau sa resimta cat mai putin impactul acestui val, sa aiba unde sa se duca sa se investigheze, sa se poata trata.

Cred ca este lucrul cel mai important fara a crea panica, fara a crea in vreun fel senzatia reintroducerii unor masuri care ar putea sa aiba un impact prost asupra populatiei. Eu cred ca abordarea responsabila si echilibrata este cheia succesului, si probabil spre a doua jumatate a lunii august putem sa consideram ca trecem de varful acestui mini val, sau val.”