Ministrul Apararii: Importanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA

Ministrul Apararii Importanta Parteneriatului Strategic Romania SUA

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din toata tara despre una dintre cele mai importante decizii care a fost luata de catre Romania in istoria sa post-comunista, mai exact, hotararea de a semna in 11 iulie 1997 Parteneriatul Strategic intre Romania si SUA, un prim pas spre integrarea euro-atlantica.

Ministrul Apararii explica mai jos ce fel de impact a avut semnarea acestui parteneriat cu SUA, si cat de mult beneficiaza Romania in momentul de fata, in contextul razboiului din Ucraina, de protectia pe care o ofera nu doar SUA, ci intreaga alianta, in fata unor posibile ostilitati ale rusilor in regiune.

„Semnarea, la 11 iulie 1997, a Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii a însemnat mult mai mult decât extinderea cadrului de cooperare dintre țara noastră și cea mai importantă putere militară a lumii. Acest Parteneriat a consfințit înscrierea definitivă a țării noastre pe drumul integrării în spațiul euro-atlantic, un obiectiv strategic asumat cu viziune și înțelepciune de poporul nostru, care a activat, din acel moment, toate pârghiile de putere și acțiune ale statului român.

A fost un exemplu strălucit că românii știu și pot să acționeze coeziv, sincronizat, unind toate energiile pentru aducerea țării la masa marilor decizii.
Semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA a semnalizat dorința legitimă a românilor de a se alătura comunității popoarelor care apără și promovează valorile fundamentale ale libertății individuale, democrației, drepturilor omului și supremației legilor.

Pentru pregătirea aderării la NATO, Armata României și-a asumat un rol de catalizator al schimbării, punând în operă un amplu program de modernizare, transformare și adaptare la noile standarde. Schimbările declașate de organismul militar au fost profunde și de durată. În paralel cu implementarea unui mai amplu program de modernizare și transformare structurală, militarii români s-au impus ca profesioniști capabili să se integreze acțional cu structurile aliate, în diferite operațiuni și exerciții multinaționale în care au acționat impecabil, demonstrând că pot acționa de la egal la egal după procedurile și regulile Alianței.

Invitarea României, în noiembrie 2002, la Summit-ul de la Praga, de a adera la NATO, a reprezentat o strălucită confirmare a acestor eforturi. Strălucitul moment i-a găsit pe militarii români cu arma în mână, în cele mai fierbinți teatre de operații, alături de militarii americani, cu care formaseră deja legături de suflet și toți ceilalți aliați, angajați în misiunile încredințate.

Încrederea şi respectul reciproc între militarii armatelor României și SUA s-au dezvoltat şi consolidat în cei peste 20 ani de acţiuni în comun în Irak, Afganistan, Balcanii de Vest și în alte zone ale lumii.

Folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor americani şi români pentru contribuția fiecăruia dintre ei la securitatea și apărarea națiunilor noastre, pentru profesionalismul și spiritul de sacrificiu cu care şi-au îndeplinit misiunile.

Se cuvine, într-un astfel de moment, să aducem un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii în numele țărilor noastre exprimând recunoştinţă familiilor acestor eroi, pe care le asigurăm că sacrificiul celor căzuți la datorie nu va fi nicicând uitat.”