Ministrul Educatiei: Ultim Moment, Reforma cu Schimbari Radicale, Cand se Resimt in Romania

Ministrul Educatiei Ultim Moment Reforma Schimbari Radicale Cand Resimt Romania

Ministrul Educatiei a anuntat astazi in mod oficial reforma majora cu schimbari radicale in sistemul educational din Romania, ea urmand a fi facuta cu noile legi ale educatiei care au avut principalele elemente prezentate in mod oficial astazi in cadrul unei conferinte de presa care a fost organizata pentru a-i informa pe toti romanii.

Ministrul Educatiei explica mai jos faptul ca aceste schimbari radicale urmeaza sa fie resimtite in septembrie 2023 in toate scolile din Romania de catre milioane de elevi, dar numai daca totul va decurge conform planului cand vine vorba despre adoptarea si promulgarea legilor, plus a actelor normative subsecvente.

„Arhitectura de sistem va fi complet schimbata, aceste legi nu realizeaza o cosmetizare a sistemului de educatie, ci sunt cu adevara o reforma a sistemului de educatie. Incep prin aceasta conditie sine qua non, institutiile capabile sa operationalizeze ceea ce scriem in legi. Legile vor putea sa intre in vigoare la 30 de zile dupa promulgare si publicarea in monitorul oficial.

Dupa aceea urmeaza o perioada de 8 luni pentru elaborarea legislatiei subsecvente, este vorba despre hotarari de Guvern si ordine de ministru. In acelasi timp va trebui pregatita arhitectura de sistem, deci toate institutiile prezentate vor trebui sa fie infiintate, practic, pana la finalul lunii iunie 2023, in asa fel incat in septembrie 2023 sa putem avea aceasta reforma resimtita in toate scolile.

Resimtita in sensul transpunerii in realitate a prevederilor acestor proiecte de lege. In septembrie 2023 vom avea si planuri cadru noi pentru licee, vom avea si curiculum nou. Vom face referire la schimbarile aduse in planul cadru si curiculum. Spre exemplu, proportia va fi 50% discipline in trunchiul comun, 20% specializare, pentru liceu, si pana la 30% curiculum la decizia scolii.

Este o schimbare radicala, acest lucru se va intampla incepand cu septembrie 2023. Deasemenea vor puternic revizuite, in senzul proiectelor acestor legi, si planurile cadru, si curiculumul pentru invatamantul primar si cel gimnazial. Asta din septembrie 2023. Pentru a face acest lucru avem nevoie de constructia acestor institutii pana in septembrie 2023.

Termenul prevazut de lege pentru legislatia subsecventa este de 8 luni de la intrarea in vigoare a legii. Asta se suprapune mai mult, sau mai putin, cu finalul lunii iunie 2023. Inspectoratele scolare judetene se transforma in directii judetene de invatamant preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate aflate in subordinea ministerului. Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor si prin comasare cu cu centrele judetene pentru resurse educationale.”