Alexandru Rafila: Ultima Ora, Declaratia privind Revenirea Restrictiilor si o Atentionare

Alexandru Rafila Ultima Ora Declaratia Revenirea Restrictiilor Atentionare

Alexandru Rafila a facut o declaratie extrem de importanta cu privire la revenirea restrictiilor in Romania din cauza noului val 6 al Coronavirus, care in mod teoretic ar fi inceput in tara noastra, el spunand ca nu cred ca acestea vor fi reimpuse la fel de dur ca in trecut.

Alexandru Rafila ii atentioneaza totusi pe romani ca orice fel de masuri restrictive depind de numarul de cazuri care se inregistreaza in Romania, deci e in puterea tuturor sa contribuie la evitarea unor situatii care sa oblige la impunerea de noi restrictii.

„Eu personal nu cred ca se va ajunge la restrangerea activitatilor publice din doua motive. Primul motive este legat de faptul ca aceste valuri care sunt, sau care vor mai aparea cu noul Coronavirus, nu vor duce la sufocarea sistemului medical. Schimbarea, inclusiv in Romania, dar si la nivelul UE, in anumite tari, a modului de a reactiona a autoritatilor, care nu mai sunt preocupate de numarul de cazuri.

Ce observam noi este ca in ciuda numarului mare de cazuri din anumite tari, sunt putine persoane internate in spitale, si atunci in mod evident nu are rost sa opresti activitatile economice si sociale, nu are rost sa opresti scolile. Eu tot repet ideea, poate unii dintre aceia care au vorbit despre inchiderea abuziva a scolilor sa reflecteze….

Acum este sezonul concertelor, iar la concert sansa de a te infecta este, poate, mai mare decat la nunta. Nu cred ca va exista o problema de sanatate publica care sa puna problema restrangerii activitatilor publice. Masca da, unde insa ? Nu ca si obligativitate. Eu pot si am si o baza legala si rationala si a solicita colegilor care lucreaza in institutiile medicale sa poarte masca.

Nu ma refer la legislatia pentru Coronavirus, ci ma refer la legislatia care spune cum trebuie sa previi infectiile cu transmitere nosocomiala. Am facut rugat conducatorii unitatilor sanitare sa utilizeze masca. La nivelul populatiei, cred ca este clar, si am inceput sa vad cand sunt aglomeratii mari, in magazine de exemplu, sunt oameni care poarta masca.

Unii poarta si in mijloacele de transport in comun, pentru ca principalul loc in care se transmit infectiile sunt mijloacele de transport in comun. Eu am prieteni care au calatorit cu avionul, si care s-au infectat in avion. Trebuie sa existe o decizie care, probabil trebie aprobata in Parlament, care sa genereze o lege care sa spuna ca e, de exemplu stare de alerta, sa permita impunerea de restrictii.”