NATO: Franta si Spania Protejeaza Spatiul Aerian al Tarilor Baltice

NATO Franta Spania Protejeaza Spatiul Aerian Tarilor Baltice

NATO isi continua misiunile de patrulare peste cerul Europei, iar avioanele franceze si spaniole protejeaza, impreuna cu cele ale altor tari aliate, spatiul aerian baltic in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre o zona extrem de periculoasa, tarile baltice avand granite directe cu ucraina, sau Rusia.

Detașamentele de luptă spaniole și franceze care execută în prezent Poliția Aeriană Baltică a NATO au fost ocupate săptămâna trecută să-și perfecționeze abilitățile și să protejeze spațiul aerian aliat.

În timp ce pe 7 iulie, avioanele de vânătoare spaniole F-18 au decolat de la Šiauliai, Lituania, pentru a efectua exerciții aeriene cu un avion de transport Lituania C-27 peste vestul Lituaniei. În timpul antrenamentului de interoperabilitate, luptătorii au practicat interceptarea aeronavelor de transport cu mișcare lentă și procedurile aferente.

Ei și-au activat, de asemenea, rachetele de semnalizare, care protejează aeronavele prin deturnarea amenințărilor în infraroșu, cum ar fi rachetele aer-aer sau sol-aer care caută căldură, pentru a-și fixa semnele de căldură în loc de motorul aeronavei.

Între timp, avioanele de vânătoare Mirage 2000-5 ale Forțelor Aeriene și Spațiale franceze au plecat de două ori din Ämari, Estonia, săptămâna trecută, pentru a întâlni și escorta avioanele militare rusești care zboară în apropierea spațiului aerian NATO deasupra apelor internaționale.

Această misiune de rutină se desfășoară în mod regulat atunci când urme de aeronave neidentificate apar pe radarele aliate și Centrul de operațiuni aeriene combinate din Uedem, Germania, decide să ordone lansarea avioanelor de luptă și să stabilească faptele într-o interceptare aeriană.

Împreună cu detașamentul JAS-39 Gripen al Forțelor Aeriene Cehe, staționat și la Šiauliai, detașamentele de luptă spaniole și franceze oferă în mod colectiv capacitatea NATO de a supraveghea cerul deasupra Aliaților Baltici și de a proteja spațiul aerian regional 24/7.