Vasile Dîncu: Anuntul Oficial pentru Romania privind NATO si Razboiul din Ucraina

Vasile Dîncu Anuntul Oficial Romania NATO Razboiul Ucraina

Vasile Dîncu a transmis un mesaj oficial foarte important pentru milioane de romani din toata tara cu privire la NATO si razboiul din Ucraina, iar asta deoarece oficialul Guvernului a avut o intalnire cu ambasadorul SUA la alianta militara, iar deciziile luate la final de iunie acolo au fost in prim-plan in cadul intalnirii.

Vasile Dîncu a vorbit deasemenea cu ambasadorul SUA la NATO despre importanta noului concept strategic pe care alianta l-a stabilit, insa si despre ceea ce se intampla in razboiul din Ucraina, inclusiv cand vine vorba despre Republica Moldova, pe care Romania o ajuta intens in aceasta perioada.

“M-am bucurat să o întâlnesc pe Doamna Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, tocmai astăzi, când aniversăm 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România-SUA. Am discutat cu Doamna Ambasador despre evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre și războiul din Ucraina, dar și despre deciziile aliate majore de la Summit-ul NATO de la Madrid.

Așa cum am mai spus, Summit-ul NATO de la Madrid a reprezentat un moment istoric care a asigurat cadrul pentru decizii strategice privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare și am salutat, în acest context, deciziile care au fost luate aici privind consolidarea apărării aliate înaintate pe flancul estic, inclusiv în România.

Anunţul preşedintelui american Joe Biden privind dislocarea suplimentară de efective militare americane în România, la nivelul unei brigăzi de luptă, ca parte a unui efort mai amplu privind prezenţa SUA în Europa, a fost unul de o maximă însemnătate pentru țara noastră; recunoaștem efortul şi contribuţia SUA de până acum în sprijinul securităţii României şi a posturii colective la Marea Neagră.

Un alt subiect al discuțiilor noastre a fost reprezentat de adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice, în care sunt menționate importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei, precum şi sprijinul pentru partenerii estici, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, atât eu, cât și Doamna Ambasador am apreciat că este nevoie de continuarea eforturilor, atât referitoare la asistența în funcție de evoluțiile situației de securitate, cât și privind ajutorul pentru refugiați.

În mod evident, am vorbit și despre cooperarea bilaterală România-SUA în domeniul apărării, cu atât mai mult cu cât simbolistica zilei de astăzi ne-a oferit prilejul să rememorăm împreună momente semnificative care au marcat cei 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA.

Am apreciat angajamentul îndelungat și solid al SUA în vederea asigurării securității în zona Mării Negre, în special în această perioadă complicată, iar, în acest context, am transmis mulțumiri pentru prezența consolidată a militarilor americani în România care este una extrem de importantă. Împreună cu apartenența la NATO și UE, Parteneriatul Strategic româno-american reprezintă triada constructului securitar al țării noastre.”