Ministrul Educatiei: Ultim Moment, Hotarare Oficiala, La ce Discipline se Elimina Notele

Ministrul Educatiei le confirma romanilor o schimbare foarte importanta pentru sistemul de educatie din Romania, ea fiind gandita pentru a fi implementata in toate scolile din tara la nivel de plan cadru curriculum, eliminandu-se notele de la 1 – 10 pentru disciplinele Arte si Educatie fizica si sport.

Ministrul Educatiei spune deasemenea ca vor exista calificative admis/respins pentru disciplinele din categoria „Educatie pentru Viata”, iar in final transmite ca s-a inceput deja lucrul la standardele de evaluare astfel incat evaluarea standardizata sa fie extinsa la nivel national in Romania din 2023.

„O altă modificare importantă, îndrăznesc să cred, la nivel de plan cadru curriculum este ceea ce v-am anunțat deja, eliminarea calificativelor de la 1 la 10 pentru disciplinele din aria curriculară Arte și Educație fizică și sport, se adaugă, de asemenea, calificativ Admis/Respins, pentru toate disciplinele care vor fi integrate în ceea ce am definit la nivelul legii “Educație pentru viață”, o disciplină în trunchiul comun.

Deci o disciplină care va fi urmată de către toți elevii, în care se vor regăsi module de educație pentru mediu, educație juridică, educație pentru sănătate, educație financiară, educație rutieră, educație pentru alimentație sănătoasă, educație civică, educație pentru cetățenie democratică, partea de gândire critică.

Toate aceste module vor fi integrate la nivelul acestor planuri cadru. Calificativele, de asemenea, pentru aceste discipline vor fi ‘admis’-‘respins’ şi nu note de la 1 la 10. În acest fel cred că putem să ne atingem scopul de a elimina o presiune inutilă – presiunile utile nu ținem neapărat să le eliminăm – o presiune inutilă de pe elevi, în așa fel încât obiectivul de a face școala mai prietenoasă și mai atractivă să poată fi transpus în realitate.

Dacă vorbim de evaluări, aș vrea să vă spun că toate evaluările vor fi standardizate. Ministerul Educației va avea o proprie platformă pentru evaluări standardizate. S-a început deja lucrul la standardele de evaluare, iar în paralel vom avea și o platformă de evaluare standardizată.

Elevii care vor intra în septembrie 2023, în acest fel, în clasa a 9-a de liceu, vor avea planuri cadru noi, vor avea curriculum nou, vor avea o șansă în plus. Elevii care vor fi parcurs întreg ciclul liceal după acest sistem vor avea șansa unui bacalaureat care va arăta cu totul altfel.”