Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Important Anunt Transmis Tuturor Romanilor

 

Ministrul Sanatatii transmite un foarte important anunt pentru milioanele de romani din intreaga tara in momentul de fata, unul despre care oamenii ar trebui sa stie chiar acum, iar asta pentru ca el vorbeste despre cat de ingrijorati ar trebui sa fie oamenii din cauza variantei BA.5 a Coronavirus.

Ministrul Sanatatii afirma ca varianta BA.5 a Omicron nu genereaza cazuri de infectare mai grave decat variantele anterioare, chiar daca este mult mai transmisibila, iar in spitale se vede acest lucru, numarul de paturi de terapie intensiva ocupate fiind mult mai mic decat in valurile anterioare.

„Da, este Omicron cu cateva mutatii care favorizeaza transmisibilitatea, BA.5 este terminologia utilizata. Este mai infectioasa, mai transmisibila, dar nu produce cazuri mai grave. Proportia de persoane care sunt internate, si care sunt la ATI este mult mai mica. Inca un lucru, o particularitate pe care am sesizat-o colegii de la Matei Bals, sunt putini pacienti care au nevoie de oxigen.

Noi la Matei Bals, cu toate ca spitalul este aproape plin, avem doar 4 persoane la terapie intensiva, ceea ce demonstreaza ca este cu totul, si cu totul, alta evolutie. Cand era tulpina Delta, facea ravagii. Noi ne-am pregatit si cu foarte multe resurse pe zona ambulatorie. Pentru formele usoare, cu simptomatologie minimala, pentru copii, tratamentul este pur simptomatic.

Asta e o problema generala in Romania, si nu doar in Romania, ci si in multe alte tari, cu vitaminele. Sunt suplimente alimentare majoritatea, e o promovare foarte buna, iti arata ce efecte au, ele nu fac rau, dar de multe mori evolutia nu e diferita prin aportul lor. Anticoagulantele la persoane varstnice, sau cele cu comorbiditati, sunt folosite, dar la forme medii sau grave, ele sunt utile.

Simptomele care ar trebui sa dea de gandit si sa necesite testare sunt durerile in gat, cefalee, febra, dureri musculare, cam acesta este tabloul clinic. Cateodata, mai ales la copii apare un sindrom digestiv cu o boala diareica inexplicabila, chiar exploziva. Acum suntem vara, pot sa apara si alte viroze care sa determine o asemenea simptomatologie.

Testarea se poate face la medicul de familie, ambulanta poate face testare la domiciliu, noi le-am dat o mare cantitate de teste. Nu stiu daca SMURD se deplaseaza la acest tip de urgente, nu inteleg exact care este procedura de alegere a tipului de urgenta medicala, dar ambulanta face testare la domiciliu.”