Virgil Popescu: Vesti de Ultim Moment, Cand Scade Pretul la Benzina, Motorina ?

Virgil Popescu, ministrul din Guvernul Romaniei care se ocupa de domeniul energiei, le spune intr-un final romanilor cand ar trebui sa scada preturile la benzina si motorina, schimbari mult asteptate de catre milioane de oameni care sunt afectati negativ de preturile actuale ale combustibililor de pe piata.

Virgil Popescu spune ca cel putin la benzina ar trebui sa se vada in perioada imediat urmatoare o scadere a preturilor, apoi la motorina, iar separat vorbeste si despre pregatirile pe care Romania le face pentru o iarna in care se anunta preturi mai mari la gaze, si posibile penurii in unele tari europene.

“Ar trebui ca dupa aceasta scadere a pretului petrolului sa asistam si la o scadere a pretului la benzina. De ce va spun, la benzina, in principal ? Pentru ca Romania produce mai multa benzina decat poate consuma, si suntem exportatori de benzina. Pretul barilului a scazut, ar trebui sa urmeze o scadere a pretului la benzina.

La motorina ar trebui sa urmeze si acolo o scadere, dar acolo noi si cumparam jumatate din cantitatea pe care o consuma Romania, pentru ca productia de motorina e mai mica decat consumul. Cotatia motorinei nu a scazut in procent la fel de mult, dar a scazut si acolo, am urmarit acest lucru. La minister urmarim acest lucru, avem un instrument legal, Consiliul Concurentei, Antifrauda si ANPC-ul au aceste instrumente in momentul de fata.

Ele pot sa supravegheze si sa vada aceste corelatii in momentul de fata, iar sincer eu ma astept in perioada imediat urmatoare sa avem scaderi de preturi. Eu am spus de la inceput ca ordonanta privind reducerea cu 50 de bani a pretului combustibililor a fost voluntara, deci cine a vrut sa participe, si-a asumat de la inceput aceasta scadere pret.

Ne pregătim pentru iarnă. România a depăşit deja gradul de umplere al depozitelor de gaze, potrivit calendarului asumat în fața Comisiei Europene. Astăzi avem peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de 3,07 miliarde. Noi la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat pe gradul de umplere că vom avea 46%.

Noi acum avem deja aproape 50 %. La data de 1 septembrie va trebui să avem 57 %, la data de 1 octombrie 66 % şi la 1 noiembrie 80 %. În niciun caz nu se va pune problema, în niciunul din scenarii, ca populaţia sau clienţii protejaţi (spitale, grădiniţe ș.a.m.d.) să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire.”