Ministrul Educatiei: Importanta Masura de Ultim Moment Ceruta de 15 Ani pentru Scoli

Ministrul Educatiei Importanta Masura Ultim Moment Ceruta 15 Ani Scoli

Ministrul Educatiei a confirmat pentru milioane de romani din toata tara o serie de masuri extrem de importante pentru scolile din toata Romania, iar ami jos vorbeste despre una ceruta de 15 ani de zile de catre unele licee, mai exact posibilitatea de a organiza un examen de admitere propriu.

Ministrul Educatiei spune ca pentru colegiile nationale va fi permis acest lucru incepand din 2023, daca noile legi ale educatiei vor fi adoptate si promulgate pana atunci, aceste examene urmand a fi organizate inainte de Evaluarea Nationala, si doar de catre colegiile nationale.

“In primul rand, este vorba despre implementarea unui proiect care a beneficiat de o dezbatere pe parcursul a 5 ani si jumatate in care au fost implicati profesorii si zeci de experti in educatie. In ultimul an, ministerul, incepand cu 14 iulie 2021, data la care a fost lansat raportul final Romania Educata, in permanenta ne-am consultat cu elevii si am avut o colaborare buna.

Proiectul legilor reflecta intr-o foarte buna masura aceste propuneri care au fost preluate de catre minister pentru implementarea celor mai bune solutii si mecanisme in vederea atingerii obiectivelor Romania Educata. Concret, admiterea la liceu pe baza de concurs organizat de catre colegiile nationale, nu de alte unitati de invatamant preuniversitar, este o solicitare de peste 15 ani a acestor licee.

Concluzia este cea care a rezultat in urma dezbaterilor pe o lunga perioada de timp. Ministerul a formulat aceasta propunere ca 90% din locuri sa fie ocupate pe baza de concurs propriu de admitere. Ministerul are datoria de a asigura in egala masura sustinerea performantei si a echitatii. Pentru sustinerea echitatii, rezultatele la Evaluarea Nationala trebuie sa aiba 3 grade de dificultate.

Pentru nota 5 subiecte usoare, pentru notra 6, 7, 8, subiecte de dificultate medie, si subiecte mai dificile, de departajare, pentru note mari, spre 10. Atunci cand vrem sa incurajam in acelasi timp si performanta, in acele unitati de invatamant care au dovedit performante de-a lungul timpului, drept pentru care au statutul de colegii nationale, s-a cerut, si noi sustinem, posibilitatea de organizare a unui sistem de admitere propriu.

El trebuie sa fie organizat inainte de Evaluarea Nationala, astfel incat elevii care nu promoveaza aceste concursuri, sa aiba sansa sustinerii Evaluarii Nationale. Materiile de examen sa fie exact aceleasi, cele din programa scoala, doar ca, probabil, colegiile nationale vor elabora subiecte din care nu vor face parte acele subiecte care in general se dau pentru nota 5.”