Ministrul Sanatatii: Decizia de Ultima Ora cu Masurile Prioritare pentru Romania

Ministrul Sanatatii Decizia Ultima Ora Masurile Prioritare Romania

Ministrul Sanatatii a facut publica o foarte importanta Hotarare de Guvern care ar urma sa fie adoptata in perioada urmatoare de catre autoritatile din tara noastra, iar ea descrie modalitatea in care ar urma sa fie facute investitiile in spitale cu bani din PNRR.

Ministrul Sanatatii explica mai jos modalitatea in care urmeaza sa fie prioritizate investitiile care urmeaza sa fie facute in Romania in infrastructura medicala in perioada urmatoare, si vorbim despre decizii extrem de importante benefice pentru milioane de romani.

“Având în vedere ratele crescute ale mortalității evitabile, mortalității prin cauze tratabile și mortalității infantile, în ceea ce privește investițiile în infrastructura nouă, vor avea prioritate investițiile (clădiri nou construite în vederea relocării din cele vechi sau reabilitarea/extinderea celor existente) în infrastructura spitalicească publică în care se asigură tratamentul afecțiunilor cardiovasculare și oncologice, tratamentul bolilor infecțioase și pneumologice, precum și investițiile în maternități și spitale de pediatrie. Investițiile în infrastructura spitalicească sunt complementare tratamentului acestor patologii și asigură accesul la servicii sigure și de calitate.

Ministerul Sănătății a identificat proiectele potențiale, în scopul evaluării eligibilității finanțării acestora prin fonduri PNRR, în funcție de solicitările unităților administrative teritoriale și ale spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății. Selecția proiectelor care vor face obiectul finanțării prin PNRR se va face în baza unei metodologii de prioritizare. Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Aceasta listă va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

În cadrul Etapei I pentru selecția investițiilor se vor aplica următoarele criterii de eligibilitate: (1) propuneri de investiții care fac parte din categoria unităților sanitare publice cu paturi; (2) propuneri de investiții care se încadrează în bugetul maxim alocat per investiție în valoare de 206,88 milioane Euro fără TVA.

Suma total generală disponibilă pentru I.2.1 este în valoare de 1,089 m Euro, respectiv pentru I.2.2. este în valoare de 635 m Euro. Buget total general I.2.1. + I.2.2. = 1,724 m Euro, iar conform aranjamentelor operaționale din cadrul PNRR – C12.Sănătate, trebuie îndeplinite minim 25 de investiții din lista predefinită de 49 de investiții, ceea ce presupune o investiție medie de 68.96 m Euro.

Bugetul total general cumulat pentru cele 49 de de investiții din lista predefinită este în valoare totală de 3760,9 m Euro, care excede cu 2037,0 m Euro. Mai mult, tinând cont de evoluția prețurilor materialelor de construcție în contextul actual, este de așteptat ca bugetele estimate pentru investiții să fie subevaluate.”