Ministrul Sanatatii: Ordinul de Ultima Ora cu Importante Masuri in Toata Romania

Ministrul Sanatatii Ordinul Ultima Ora Importante Masuri Toata Romania

Ministrul Sanatatii a publicat un nou ordin foarte important pentru milioane de romani si sistemul de sanatate publica din tara noastra, el fiind gandit pentru a reglemeta in Romania infiintarea, organizarea si funcţionarea cabinetelor de libera practica pentru serviciile publice conexe actului medical.

Ministrul Sanatatii ar urma sa semneze acest ordin dupa ce el va trece prin procesul de transparenta decizionala, iar daca forma nu se va schimba, atunci prevederile principale pe care le vedeti mai jos vor ramane in vigoare si se vor aplica in Romania, oferindu-le oamenilor sansa de a putea beneficia de posibile noi servicii de sanatate.

„Se aprobă Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical prevăzute în Anexa nr. 1 la prezentul ordin. Dotarea minimă obligatorie pentru cabinetele de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical este prevăzută în Anexa nr. 2 la prezentul ordin.

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin. Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin. Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 646/2019 privind aprobarea documentației pentru înființarea și înregistrarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 358 din 08 mai 2019.

Prezentele norme sunt aplicabile următoarelor activități conexe actului medical: tehnica dentară, biologie medicală, biochimie medicală, chimie medicală, fizică medicală, fizioterapie, psihologie medicală, logopedie, sociologie medicală, optometrie medicală, optică medicala, protezare ortopedică, protezare auditivă. Exercitarea în regim independent a activităților conexe actului medical se face în conformitate cu regulile de bună practică profesională, respectiv conform ghidurilor de practică, recomandărilor de îmbunătățire a calității serviciilor, a standardelor de calitate a serviciilor profesionale.

Persoanele autorizate de Ministerul Sănătăţii să exercite în mod independent activități conexe actului medical sunt obligate să presteze serviciile conexe actului medical în strictă concordanţă cu prescripţiile medicale ale medicului curant, cu nevoile medico-psiho-sociale ale beneficiarilor şi cu normele legale în vigoare.

Cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, denumite în continuare cabinete, au obligația de a ține evidența activităților conexe actului actului medical furnizate. Controlul privind practicarea serviciilor publice conexe actului medical în conformitate cu prevederile prezentului ordin, se exercită de către personalul împuternicit de inister, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și DSP-urilor județene, respectiv a municipiului București.”