Ministrul Energiei: Ultima Ora, Cand se Asteapta Scaderea Pretului la Benzina, Motorina

Ministrul Energiei Ultima Ora Cand Asteapta Scaderea Pretului Benzina Motorina

Ministrul Energiei are vesti foarte bune pentru romanii din toata tara in ceea ce priveste preturile pentru benzina si motorina, doua dintre marile ingrijorari ale oamenilor, separat de preturile la energie, el spunand ca exista premise ca preturile sa scada in perioada urmatoare in tara noastra.

Ministrul Energiei a declarat ca vizita presedintelui SUA, Joe Biden, in Arabia Saudita, si anuntul tarii privind cresterea productiei de petrol, sunt elemente care ar trebui sa stabilizeze piata, cantitatea suplimentara de petrol care ar urma sa fie disponibila trebuind sa duca la o scadere a cotatiilor in lume.

„Nu putem lasa preturile sa se duca in sus, evident ca puterea de cumparare a romanilor nu este aceeasi cu cea a nemtilor, sau a francezilor, dar este asemanatoare cu cea a grecilor. Cand am fost in Grecia, pretul la pompa era de 2.3 euro per litru de benzina. Puterea de cumparare este asemanatoare intre Grecia si Romania.

In momentul de fata in Romania, tara noastra are al doilea cel mai mic pret la pompa din Europa. Eu ma bucur ca am reusit cu aceasta actiune de reducere a pretului la pompa cu 50 de bani, o reducere voluntara, sa acceseze companiile in asa fel incat sa existe un efort de ambele parti. Guvernul tot vine, tot ofera, e momentul sa avem toti solidaritate fata de romani.

Scaderea pretului ar trebui sa reflecte, daca a scazut si cotatia petrolului ar trebui sa asistam, si asistam, dar cred ca se poate si mai bine. Sa vedem cum evolueaza in perioada urmatoare, insa atat cotatia petrolului, cat si cotatia motorinei. Cotatia petrolului o vom vedea exact in pretul la benzina, pentru ca producem mai mult decat consumam.

Imi este foarte greu sa mai fac estimari in momentul de fata nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Piata este atat de volatila incat poate sa se intample ceva la granita noastra, in Ucraina, in razboi, iar preturile sa o ia in sus, sau in jos. Deci poate sa se intample absolut orice. Eu am vazut declaratia Arabiei Saudite dupa vizita lui Joe Biden, acesta este un semnal ca pretul nu va mai creste.

Este un semnal ca va fi mai mult petrol, iar pretul se va stabiliza, daca nu cumva va scadea. Eu nu ma astept ca daca productia creste, sa mai creasca pretul petrolului. Astept, si imi doresc, o normalitate a pretului benzinei si motorinei, evident in limita normalitatii care poate exista in momentul de fata in Europa. E foarte greu sa faci si sa spui o predictie de preturi, dar ei sper sa scada si mai mult.”