Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Obligatia Purtarii Mastii va fi Propusa pentru Adoptare

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Obligatia Purtarii Mastii Propusa Adoptare

Ministrul Sanatatii confirma faptul ca in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta se va face o propunere pentru introducerea obligatiei de a se purta masca de protectie in spatii inchise, sau mijloace de transport in comun, dar el sustine in continuare masurile non-coercitive.

Ministrul Sanatatii spune ca e important ca romanii sa inteleaga ca trebuie sa poarte corect masca de protectie de bunavoie, fara o obligatie legala, si ca introducerea acestei obligatii ar putea fi fara efect daca oamenii nu poarta masca in mod corect.

“Noi am luat masura utilizarii mastii in unitatile sanitare, avem o baza legala pentru acest lucru, e vorba de un ordin de ministru care reglementeaza modalitatea de oprire a transmiterii nosocomiale a unor infectii. El se poate aplica si la COVID-19, deci toate unitatile sanitare au la dispozitie actul normativ si comunicarea facuta de catre minister ca sa introduca utilizarea mastii.

Noi nu avem la dispozitie in momentul de fata o parghie legala care sa impuna obligativitatea mastii in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun. Ramane de vazut in perioada urmatoare daca in perioada urmatoare Guvernul Romaniei va aduce in dezbatere acest lucru. Sigur noi vom prezenta, vom face un raport pentru a prezenta guvernului situatia epidemiologica pe de o parte.

Pe de alta parte vom prezenta si recomandarile facute de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Stiti bine ca inca de acum o luna noi am recomandat utilizarea corecta mastii in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun. Incercam sa lamurim populatia, mai ales persoanele vulnerabile pentru a face acest lucru atunci cand se deplaseaza in incintele inchise.

Mai mult, o masura extrem de simpla de aplicat pentru spatiile inchise este aerisirea permanenta, sau prelungita, care este extrem de importanta in prevenirea raspandirii boli. Faptul ca introduci obligativitatea, nu inseamna intotdeauna ca si reusesti sa atingi scopul masurii de sanatate publica. Se numeste o masura nonfarmacologica utilizarea mastii, important e ca oamenii sa fie convinsi de utilitatea ei.

Exista un Comitet National pentru Situatii de urgenta, si vom aduce in discutie aceast spect. Va fi o propunere care va fi discutata de specialisti pentru a putea avea o rezolvare. Eu mizez in continuare pe convingerea populatiei, cred ca e extrem de important sa intelegem ca o masura coercitiva daca e aplicata incorect, ea nu are valoare din punct de vedere al transmiterii infectiei.” a declarat oficialul Guvernului.