EMA: Decizia de Ultima Ora in Europa. OMS Declara o Noua Urgenta de Sanatate Publica

EMA Decizia Ultima Ora Europa OMS Declara Urgenta Sanatate Publica

EMA, Agentia Europeana a Medicamentului, a anuntat o decizie de ultima ora pentru sutele de milioane de europeni care fac parte din Uniunea Europeana, iar asta din cauza situatiei extrem de ingrijoratoare generata de catre variola maimutei, care a fost declarat ade catre OMS drept o urgenta de sanatate publica de ingrijorare internationala.

EMA a hotarat ca vaccinul Imvanex, folosit acum pentru a-i proteja pe oameni impotriva variolei, sa poata fi folosit inclusiv pentru protectie impotriva variolei maimutei. Ni s-a spus in repetate randuri faptul ca vaccinurile impotriva variolei pot oferi aceasta protectie, la fel ca si trecerea prin boala.

EMA a anuntat oficial aceasta decizie pentru ca din moment ce variola maimutei continua sa se raspandeasca in Europa, iar numarul europenilor infectati a depasit deja 10.000, cu mult mai mult decat se asteptau agentiile de sanatate publica, se pare ca e nevoie despre masuri mult mai serioase pentru protejarea oamenilor acum.

OMS a anuntat cu doar cateva zeci de minute in urma ca variola maimutei este o urgenta de sanatate pubilica de ingrijorare internationala, o hotarare pe care multi experti in sanatate o anticipau deja, iar asta pentru ca numarul cazurilor, peste 14.000 pana acum, incepe sa arate ca virusul se raspandeste in continuare in multe tari de pe glob.

OMS a luat aceasta decizie in urma celei de-a doua intruniri a unui comitet de urgenta al carui scop a fost de a stabili daca transmiterea intensa a variolei maimutei in Europa, si alte tari de pe glob, este intr-adevar atat de grava, si totul in contextul in care s-a descoperit ca pana acum un anumit grup de oameni a avut riscul cel mai mare de infectare.

OMS a emis un set de recomandari pentru anumite tari de pe glob, cele in care se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de infectare cu variola maimutei, printre ele numarandu-se si vaccinarea personalului din spitale care este expus cel mai mult in fata unei posibile infectari, dar inca nu se vorbeste despre o vaccinare in masa impotriva virusului.