MInistrul Sanatatii: Ultima Ora, Anuntul Important, Nou Ordin de Importanta Nationala

MInistrul Sanatatii Ultima Ora Anuntul Important Nou Ordin Importanta Nationala

Ministrul Sanatatii a aprobat un nou ordin foarte important pentru milioane de romani din intreaga tara, el fiind gandit special pentru a preveni raspandirea bolilor transmisibile in tara noastra, in cadrul documentului fiind descris si un plan cu o strategie pentru gestionarea unui asemenea eveniment.

Ministrul Sanatatii a aprobat acest ordin impreuna cu MAI, si alte institutii ale statului, iar asta pentru ca sunt implicate mai multe autoritati in gestionarea eventualelor probleme de sanatate publica de interes national, iar mai jos aveti toate detaliile cu privire la ceea ce se intampla in aceasta situatie.

“Evenimentele epidemiologice care au avut loc, de-a lungul timpului, pe teritoriul României și probabilitatea mare de a ne confrunta în viitor cu alte epidemii, inclusiv ca și componentă a unei pandemii, necesită – existența unui Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, numit în continuare Planul.

Planul implică o strategie continuă de management care cuprinde etape de prevenire, pregătire, răspuns și revenire. Planul se bazează pe faptul că, pentru a proteja viaţa și sănătatea populației în cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestora este necesară stabilirea instituţiilor de decizie, coordonare şi control la producerea epidemiilor şi asumarea rolurilor şi responsabilităţilor de către acestea pe sectoarele de acţiune ce le revin și folosirea resurselor informaţionale, umane, financiare şi materiale la dispoziţie în mod eficient, eficace şi în conformitate cu aşteptările cetăţenilor cât și realizarea unei comunicări şi informări publice clare şi oportune.

Planul descrie: rolul şi responsabilităţile instituțiilor, autorităților administrației publice, centrale și locale, precum şi ale organizaţiilor, cu atribuții în domeniu, pentru localizarea focarelor e boală, limitarea ariei de manifestare a epidemiei și lichidarea acesteia; cadrul de răspuns la nivel național, județean și local; priorităţile strategice ale răspunsului în caz de epidemie.

Sistemul de comandă, coordonare și control al răspunsului și fluxul informațional-decizional în caz de epidemie; informarea publică pentru a orienta acțiunea populației și a obține sprijinul acesteia. Realizarea acestui plan are la bază conceptul de comandă unică și cel de responsabilităţi împărţite şi asumate între autorităţi, instituţii, comunități şi cetățeni.

Acest Plan este considerat planul principal de răspuns la evenimente epidemiologice de boală transmisibilă, urmând ca după aprobarea Planului să se elaboreze proceduri operaționale specifice pe categorii de boli transmisibile în funcție de modul de transmitere.”