Ministrul Sanatatii: Decizii de Ultima Ora de Importanta Nationala pentru Romania

Ministrul Sanatatii Decizii Ultima Ora Importanta Nationala Romania

Ministrul Sanatatii a confirmat pentru milioane de romani o serie de hotarari de importanta nationala care urmeaza sa fie puse in aplicare si vor avea impact in toata tara, iar asta pentru ca se vor face investitii in unitati de asistenta medicala ambulatorie si centre comunitare integrate prespitalicesti.

Ministrul Sanatatii explica mai jos care este scopul investitiilor care vor putea fi facute in Romania, fiind publicate ghidurile pentru finantarea lor, astfel ca in mod teoretic ar trebui sa vedem aceste invstitii facute mai devreme, decat mai tarziu, pentru beneficiul tuturor romanilor din tara noastra.

“Ministerul a lansat în consultare publică astăzi, Ghidul solicitantului pentru selectarea a cel puțin 30 de Unități de asistență medicală ambulatorie printr-un apel deschis aferent Componentei 12 – Sănătate, Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, Investiția specifică 1.3 Unități de asistență medicală ambulatorie. Cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse și dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puțin un număr de 20), vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE). Pentru investiția în ambulatoriile de specilitate sunt alocate 80.200.000 €. Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 500.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 2,673 mil. euro fără TVA.

Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Noutăți. Un număr de 200 de centre comunitare integrate vor fi construite /reabilitate/modernizate/extinse și/sau dotate în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Principalul scop al centrelor comunitare integrate este acela de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populație și, în special, pentru grupurile vulnerabile.

Investiția are un buget total de 40.200.000 €. 70% din buget (peste 28.000.000 €) va reprezenta un grant financiar la dispoziția celor 200 de beneficiari preselectați pentru construcții noi sau renovări. Restul de 30% (puțin peste 12.000.000 €) presupune selectarea dintr-o listă de echipamente și dotări a pozițiilor care prezintă interes pentru beneficiar.

Bugetul unui proiect va fi compus din: Echipamente și dotări selectate dintr-o listă predefinită cu o valoare maximă de 60.300 €; Grant financiar la dispoziția beneficiarului pentru realizarea lucrărilor de construcție sau renovare a Centrelor Comunitare Integrate în valoare de 140.700 €; Data deschiderii platformei pentru încărcarea dosarelor este 30 septembrie 2022.”